Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Verbod op fusie Duitse inkoopgroepen VME Union en KHG

De meubelinkoopgroepen VME Union en KHG mogen niet worden samengevoegd tot een geheel, zo besliste de Duitse kartelwaakhond op grond van Europese regels.
 


VME Union is, samen met de daaraan gelieerde de keukeninkoopgroep MHK, het grootste inkoopplatform voor meubelen in Duitsland en wilde samengaan met KHG (Krieger-/Höffner-Gruppe), maar daar heeft het Bundeskartellamt en stokje voor gestoken: de fusie mag niet doorgaan. Het Bundeskartellambt (vergelijkbaar met de Nederlanse Mededingingsautoriteit Nma) ziet in dat inkoopgroepen een vuist kunnen maken tegen grootmachten als IKEA en XXXLutz, maar zegt zich te moeten houden aan Europese regelgeving die grenzen stelt aan de grootte en macht van inkoopgroepen. Daarom gaat de voorgestelde fusie niet door.

Toenemende concentratie
Het mogelijke samengaan van VME Union en KHG past in de trend van concentratie van diverse Duitse meubelinkoopgroepen. Samenwerking, integratie, overname en andere manieren van concentratie zorgen voor steeds grotere machtsvorming waarmee producenten worden gelokt om toeleverancier te mogen worden. Toehappen betekent werkgelegenheid en omzet voor de fabrikanten die al jaren te maken heben met scherpe concurrentie die steeds harder wordt.
De inkoopgroepen communiceren de fusies en samenwerkingsverbanden naar de consument met het mantra dat zij door hun inkoopkracht lage prijzen in de winkels kunnen aanbieden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten