Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Viva Magenta kleur van het jaar 2023 volgens Pantone

Kleureninstituut kiest Viva Magenta als kleur van het jaar 2023. Het is een paarsachtige kleur die 'brutaal is, vol humor en inclusief voor iedereen', aldus Pantone.
 


Viva Magenta is lastig te omschrijven en komt in de buurt van paarsachtig rood of roodachtig paars. Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone ziet de kleur als ‘dapper en onbevreesd en een pulserende kleur waarvan de uitbundigheid een vreugdevolle en optimistische viering bevordert en een nieuw verhaal schrijft’. 


Opwindend en grenzeloos
Ook is het paarsachtige rood bepaald geen saaie of rustige kleur. 'Het is een nieuw geanimeerd rood dat zwelgt in pure vreugde, dat aanzet tot experimenteren en zelfexpressie zonder terughoudendheid, een opwindende en grenzeloze tint die zich manifesteert als een opvallend statement', meent Pantone. De trendkleur van 2023, officieel 18-1750 Viva Magenta, 'verwelkomt iedereen met dezelfde levenslust en rebelse geest. Het is een kleur die brutaal is, vol humor en inclusief voor iedereen.'

Voorkeur voor roze en rood
Pantone lijkt bij het kiezen van 'de kleur van het jaar' een voorkeur te hebben voor roze en rode tinten. Zo waren er de laatste jaren Fuchsia Rose (2001), True Red (2002), Chili Pepper (2007), Honeysuckle (2011) en Rose Quartz (2016).

 


Andere kleuren van het jaar
Kleurinstituut Pantone is niet de enige die ieder jaar een speciale kleur van het jaar benoemt. Met name verffabrikanten doen hier ook ieder jaar aan mee, een marketingtruc om consumenten te verleiden tot het kopen van verf.
Zo koos verffabrikant PPG (met het merk Histor als uithangbord) voor het blauwgroene Vining Ivy als kleur van het jaar 2023, kwam de Engelse behang- en verffabrikant Graham & Brown met het kastanjebruine Alizari en is het geel-groen-grijze Wild Wonder volgens Akzo Nobel (via Flexa) dé trendkleur voor het komend jaar.

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten