Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Vliegtuigen aan de grond, insecten krijgen vrij baan

Het coronavirus treft de hele samenleving en sommige sectoren worden direct getroffen zoals de reisbranche, horeca & hospitality. Op Schiphol kun je af en toe skeeleren op de landingsbanen omdat er geen vliegtuigen landen of opstijgen, terrasjes blijven leeg, kroegen en restaurants zitten verplicht op slot en in menig hotel staan vele kamers leeg.

Toch werd er afgelopen zaterdag een nieuw hotel opgeleverd. Ik zag in het tv-programma Eigen Huis & Tuin hoe in korte tijd een mega insectenhotel in elkaar werd getimmerd, nog sneller dan de Chinezen in Wuhan een ziekenhuis bouwden. Insecten kunnen daar vrij naar binnen, hoeven niet in te checken, krijgen geen virustest en zijn van harte welkom. Sterker nog, meer dan dat.

Het insectenhotel, zo groot dat een mens er in kan rondlopen, is bedoeld om mensen er op te wijzen dat insecten geen vliegende overlastgevers zijn, maar nuttige beestjes. Zij zorgen ervoor dat bloemen en planten worden bestoven, zijn voedsel voor vogels en hebben andere nuttige functies. Vooral omdat door gebruik van allerlei chemische bestrijdingsmiddelen en eenvormiger natuur het aantal insecten is afgenomen, moeten de populaties weer groeien en een insectenhotel kan daarbij helpen.

Daarom, en dat was goed te zien in het commerciƫle tv-programma op RTL, kwam een paar keer de naam Unilux net iets te lang in beeld. Unilux is een producent van horren en sponsort het programma en het insectenhotel speelt een prominente rol in de mediacampagne die het bedrijf net is gestart. Daarbij hoort een verhaal over het nut van insecten waarbij het bedrijf een lofzang geeft op biodiversiteit en tegelijkertijd een sneer uitdeelt naar mensen die met chemische middelen uit het keukenkastje beesten te lijf gaan. 'Bescherm insecten tegen bestrijdingsmiddelen', is de oproep van de horrenspecialist.

Unilux geeft zelfs tips om er voor te zorgen dat er meer insecten komen zoals het composteren van tuinafval, het aanleggen van een vijver of het ophangen van een insectenhotelletje. Een briljante actie: optimaliseer voorwaarden voor meer insecten en creƫer zo je eigen markt. Stimuleer 'de natuur' - daar is niemand tegen en iedereen voor - en vergroot zo je afzetmarkt. 'Houd de insecten buiten met horren, zo heb je er binnen geen last van en kun je toch je ramen en deuren open zetten', stelt het bedrijf.

In een kort promofilmpje rond de campagne is te zien hoe een getergde man met een vliegenmepper achter een wesp aanzit. Het deed mij direct denken aan Birds van Hitchcock, een horrorfilm waarin vogels mensen aanvallen en waarin de voor die tijd bijzondere special effects bijdroegen aan de spanning van het verhaal. De vogels zijn zo agressief dat zij zelfs een huis weten binnen te dringen.

Met de digitale mogelijkheden van nu moet het mogelijk zijn om een clipachtige eigentijdse variant te maken. Met wat creativiteit, hard werken, wetende dat vanwege het coronavirus bioscopen zijn gesloten en mensen thuis online naar films gaan kijken, moet het mogelijk zijn om nog deze maand iets spannends te maken met vervaarlijke insecten en een hor in de hoofdrol. Een die werkt als een rolgordijn. Dat wordt hor-ror.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten