Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Voorjaarsbeurs HTC tam van start

Gisteren ging de voorjaarsbeurs in het HTC van start. Het bezoek was matig, de stemming afwachtend. Voor vandaag wordt meer verwacht. Niet alleen qua bezoek, want voorzichtig positivisme begint door te breken.

Vandaag zal het moeten gebeuren. Vandaag zal moeten blijken wat woondetaillisten vinden van de vakbeurs die sinds jaar en dag in Nieuwegein wordt gehouden. Tegelijkertijd zal vandaag, en ook de komende dagen, misschien niet de graadmeter zijn voor de toekomst van het centrum want de toekomst is ongewis en vandaag is de koopbereidheid van Nederlandse consumenten gering en daardoor staat bij voorbaat vast dat de beurs qua ordering niet hoog zal scoren. Na deze beurs zal het centrum zowel van binnen als van buiten worden aangepakt en zal in de nabije toekomst vaker dan 1 dag tijdens de vakbeurs het centrum worden opengesteld voor consumenten.

Informatievoorziening
Gisteren was het ‘consumentendag’ plus wat resulteerde in een matige opkomst. Vreemd genoeg was het stalenlab, de plek waar (vooral) stylistes bezoek kunnen ontvangen leeg en dat gold voor diverse stands. Ook hingen nergens grote schermen om het schaatsen te kunnen volgen. Wel werden bezoekers bij de entree meteen geconfronteerd met een groot scherm waarop stond aangegeven dat het HTC de naam gaat veranderen in De Woonindustrie. Ook was het mogelijk om via klaarhangende koptelefoons te beluisteren wat er met het centrum gaat gebeuren. Apart was de vloer met teksten en logo’s die zich aanpasten wanneer iemand er overheen liep. Vooral (heel) jonge bezoekers konden dit waarderen.

Knaloranje fauteuil
Uiteraard hadden de meeste exposanten wel wat leuke nieuwigheden te bieden, maar heel bijzonder was het niet. Logisch, want de Nederlandse markt is nog steeds buitengewoon slap en leveranciers gaan dan geen gekke dingen doen. Ofwel, zij spelen zoveel mogelijk op safe. Sommige beursdeelnemers waren al opgetogen voor de beurs van start ging. Zo deed Brinker Carpets op al op vrijdag goede zaken met ‘diverse groepen’. Skalma viel vooral op met een knaloranje fauteuil plus wat oranje attributen, inclusief schaatsen. Grote drukte heerste bij de gezamenlijke stand van Ztahl en Luux Light, vooral vanwege de diverse kermisattracties die veel zeer jeugdig publiek trok.

Lifestyle
Het atrium was leuk ingericht met diverse stijlkamers en de gratis koffie viel letter en figuurlijk goed in de smaak. Klein, simpel maar opvallend was het bed met gekleurde spijlen van Baker Bedford en fraai was de presentatie van De Spieghel. Eigenlijk waren er sowieso veel mooi ingerichte stands en het is duidelijk dat ‘lifestyle meubelen’ een vaste plaats hebben verworven in het centrum. Wat dat betreft is duidelijk zichtbaar dat meubelleveranciers goed kijken wat aanslaat in de markt.

Presentatie verlichting
Van de Heg liet als aanbieder van verlichting zien dat ook dat product anders getoond kan worden dan overal armaturen te plaatsen en te hangen, zoals de meeste exposanten (en winkeliers) dat doen. Losse modules van steigerhout met diverse armaturen vormen samen een shopconcept dat het op de ook goed deed. Totaal anders is de presentatie van Philips waarbij de verschillende producten niet zozeer verlichtingsarmaturen zijn, maar de uitkomst van diepgaand onderzoek waaruit dan bepaalde producten rollen. Doordacht in alle opzichten. Philips verlaat het HTC omdat de kosten niet opwegen te baten, zo blijkt. En ook voor een gigant als Philips telt dat.

Koerswijziging onvermijdelijk
De balans opmaken van de beurs is nog te vroeg en misschien heeft het ook niet zoveel zin om dat überhaupt te doen. De organisatie had bewust gekozen voor een beetje een low profile beurs en de focus zal nu volledig op de toekomst worden gericht. Oud-medewerker Hans Raanhuis, inmiddels met pensioen, gaat een dag in de week voor het centrum werken. Wellicht om twijfelende exposanten te overtuigen om te blijven. Want de nieuwe koers van het HTC, inclusief andere naam en het binnenlaten van consumenten, wordt (nog) niet door iedereen van harte omarmd. Na een rondgang bij een aantal exposanten is wel duidelijk dat de meesten ‘om’ zijn en dat zij accepteren dat koerswijziging onvermijdelijk is. Sandra Gelderland van Helderr en lid van de klankbordgroep van het centrum: ‘Ik zou willen dat het alleen om de vakhandel ging, dan was het een stuk makkelijker voor ons. Maar je moet mee met de ontwikkelingen, zo simpel is het gewoon.’
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten