Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Voormalig topman Steinhoff voor Nederlandse rechter

Markus Jooste, de voormalige topman van meubelretailer Steinhoff moet voor de de Nederlandse rechter verschijnen.  Jooste zal uitleg moeten geven over de malversaties bij Steinhoff. Deze kwamen naar buiten nadat de topman plotseling opstapte.

Steinhoff International is een conglomeraat van allerlei bedrijven waarvan meubelfabrieken en winkels een groot onderdeel vormen. Dermate groot dat Steinhoff te boek staat als de op een na grootste meubelretailer ter wereld na Ikea. Het beursgenoteerde bedrijf zit sinds eind vorig jaar in grote financiële problemen vanwege een enorm boekhoudschandaal. Dat kwam aan het licht nadat (inmiddels ex-) topman Markus Jooste ineens opstapte en daarna de koers in vrije val raakte. Jooste moet nu voor de rechtbank verschijnen na een dagvaarding van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Deze treedt op namens een aantal aandeelhouders van Steinhoff die Jooste verdenken van misleiding.

Mogelijk massaclaim
Als Jooste schuldig blijkt te zijn aan misleiding kan dat leiden tot een massaclaim voor alle gedupeerde aandeelhouders. Dat kan stevig uitpakken want zij zagen de waarde van hun aandelen extreem kelderen nadat eind 2017 duidelijk werd dat Steinhoff met de boeken had gerommeld. Liefst 6 miljard euro aan bezittingen op de balans kon niet hard gemaakt worden en het vastgoed stond voor 2,2 miljard in de boeken terwijl het slechts de helft waard bleek.

Rechtszaak in Nederland
Steinhoff heeft een beursnotering in Frankfurt en Johannesburg, maar is statutair gevestigd in Nederland. Daarnaast is de controle op de jaarrekening uitgevoerd door een accountant van het Nederlandse Deloitte. Deze twee zaken maakten het voor de VEB mogelijk om een rechtszaak te beginnen. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten