Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Waddeneilanden relatief sterk bewinkeld

De Waddeneilanden tellen relatief de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Van de 25 grootste gemeenten heeft Maastricht de meeste winkels per inwoner en Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Amsterdam telde op 1 januari van dit jaar de meeste winkels met 5.432 vestigingen. Rotterdam is nummer 2 met 3.161, gevolgd door Den Haag (2.785), Utrecht (1.584) en Eindhoven 1.125. Maastricht komt met 854 winkelvestigingen op de 12e plaats en is qua aantal inwoners de 22e gemeente van Nederland. Het heeft 7,0 winkels per 1.000 inwoners en dat is net iets meer dan Amsterdam met 6,4 winkels per 1.000 inwoners.

Vlieland heeft relatief de meeste winkels
Als je kijkt naar alle gemeentes in Nederland, dus niet alleen naar de grootsten, dan blijkt dat op de Waddeneilanden relatief gezien de meeste winkels zijn gevestigd. Vlieland spant de kroon met 20,3 winkels per 1.000 inwoners, gevolgd door Schiermonnikoog (13,8), Terschelling (13,2) en Texel (13,1). Op de eilanden wonen weinig mensen, maar vanwege het toerisme zijn er relatief veel winkels gevestigd.

Kledingzaken koploper
Nederland telde op 1 januari bijna 88 duizend fysieke winkels. Kledingwinkels komen het vaakst voor (18%), op ruime afstand gevolgd door supermarkten (7%), bloemenwinkels (4%), en fietsenwinkels, drogisterijen, meubelwinkels, slagerijen en schoenenwinkels (allen 3%). Relatief gezien telt Maastricht de meeste kledingzaken.

Verhoudingen jarenlang stabiel
Ondanks de kaalslag in de retail en de grote schommelingen in leegstand in diverse steden blijkt dat de verhoudingen in tien jaar tijd weinig zijn veranderd, zo zegt het CBS. De rangschikkingen van nu zijn vergelijkbaar met de verhoudingen in 2007. Ook toen hadden de Waddeneilanden de hoogste winkeldichtheid van alle gemeenten en was Maastricht koploper bij de grote gemeenten.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten