Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Wakker liggen over slapen

'Bijna de helft van de Duitsers slaapt slecht', kopte deze week een Duits vakblad boven een artikel op haar site. Het betrof een onderzoek dat IKEA in Duitsland onder 5.000 mensen had laten doen naar hun slaapgedrag. Liefst 47 procent gaf aan doordeweeks matig tot slecht te slapen. In het weekend is dat een stuk beter, dan slaapt 73 procent minstens 'goed' en in vakanties stijgt dat tot 77 procent.

Pakweg 71 procent van de vrouwen en 62 procent van de mannen denkt regelmatig na over hun eigen slaappatroon en dat geldt vooral voor de leeftijdscategorie tussen de 45 en 54 jaar. Mensen met baby's en tieners maken zich ook druk over het slaapgedrag van hun kinderen. Afijn, geen verrassende cijfers en het onderzoek geeft volgens IKEA aan dat naast een slecht bed talloze zaken kunnen leiden tot slaapverstoringen, denk aan stress, zorgen, een tikkende wekker, geluid, licht en het gebruik van smartphones.

Bij Hästens maken ze zich daar totaal geen zorgen over. De Zweedse fabrikant van belachelijk dure bedden helpt je zelfs als je op zoek bent naar hét bed voor de ultieme nachtrust waardoor je iedere dag ontwaakt als de beste versie van jezelf, zo meldt een persbericht over een nieuw gelanceerd bed. Dat bericht ontving ik vorige week en ik kreeg gisteren daar een vervolg op; we zagen dat je hem hebt geopend en waren benieuwd of je wellicht nog meer informatie of beeldmateriaal nodig hebt?

Ik voelde mij nogal digitaal begluurd en las het bericht nogmaals. Nou, dat is een pr-bericht uit het boekje, alle standaard ingrediënten van hedendaagse pr bla-bla staan er in. Een nieuw gelanceerd bed is geïnspireerd op (iets wat niet wordt uitgelegd), het idee (welk idee?) van het desbetreffende bed is gebaseerd op lange geschiedenis en uiteraard is het bed een stap voorwaarts in de al jaren geleden geformuleerde missie. Vanzelfsprekend is deze missie van een hogere orde dan plat bedden verkopen, het gaat namelijk om de wereld gezonder, gelukkiger en daadwerkelijk wakker te maken. Wat een gelul zeg.

Uiteraard noemt Hästens zich fabrikant van de beste handgemaakte bedden ter wereld want alles waar je het etiket ambachtelijk op kunt plakken is heel erg oké. Terecht, want de vakmensen hebben gedreven gewerkt en zo ratelt het bericht maar door. Ik kan het bed zelfs gaan bekijken in een nieuwe Hästens Store want zoiets heet natuurlijk niet gewoon winkel. Daar staat het bed uitgestald in een uitgesproken concept, maar wat dat concept inhoudt wordt niet verteld. Het is wel de ultieme omgeving om te kiezen voor de beste slaap die verkrijgbaar is. Huh, kan ik daar slaap kopen? De winkelier zelf presenteert zichzelf overigens als ‘Ontwerper van Nachtrust’.

Ik word doodmoe van deze holle kletspraat en misschien is dat wel de bedoeling, dan slaap je in ieder bed lekker. Want, dat leerde ik van een filmpje van de Zweedse beddenmaker, je ligt niet óp bed, maar ín bed. Daarmee word ook slim ingespeeld op de kuilvorming die de matras na een paar jaar geeft; dat hoort zo en is gewoon lekker. Dat wordt dan 'nestvorming' genoemd.

IKEA is wat realistischer. Een manager van het bedrijf zegt als reactie op het slaaponderzoek dat je voor een goede slaap meer nodig hebt dan een lekker bed. Je moet je in huis gewoon thuis voelen en de tijd vóór je gaat slapen heeft invloed op hoe goed je gaat slapen, zo stelt de manager. Wanneer je je dat bewust bent en leert wat je thuis met onze slaap van doen heeft, dan kunnen wij beter inslapen en uitgerust opstaan.

Dat klinkt plausibel en een stuk prettiger dan het ophemelen van dat peperdure ruitjesbed met paardenhaar.

Maar als je even doordenkt dan doen ze bij Hästens weliswaar aan ongeneerde borstklopperij, maar bij die andere Zweed zijn ze doortrapter; het bed is maar een onderdeeltje van je 'thuis voelen' en wij - wij,van IKEA - hebben daarvoor alles in huis. Voor jouw huis.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten