Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

WC ontstoppen? Ja, heerlijk!

‘ 1 op de 5 Belgen klust helemaal niet graag’ is de kop van een bericht dat ik aantrof op de site www.bouwenenwonen.net. De eerste regel luidt: ‘Minst favoriete klus van de Belgen is WC’s ontstoppen.’ Samen met de foto van een duidelijk al jaren in gebruik zijnde pleepot wekt zoiets je nieuwsgierigheid en ga je zo’n bericht natuurlijk meteen lezen.

Dan blijkt dat het weekend voor 36% van de mensen die deelnamen aan de enquête over het Belgische klusgedrag het uitgelezen moment is om te klussen. 28% geeft aan dit liever te doen tijdens verlengde weekends omdat ze dan meer tijd hebben. Dat zijn bepaald geen wereldschokkende conclusies. Het is nogal logisch dat een behoorlijk aantal mensen het weekend een goed moment vindt om te klussen, net zo goed als het voor de hand ligt dat een lang weekend helemaal prettig is als je wilt gaan klussen.

Klusjesman
Het wordt ineens interessanter als er een citaat volgt. ‘Opmerkelijk is echter dat 1 Belg op 5 helemaal niet graag klust’, zo laat Rory Bertram, zaakvoerder van klusjobs.be, in het bericht weten. Aha, het blijkt dat de site klusjobs.be het onderzoek heeft laten uitvoeren. Of dat zelf heeft gedaan, dat is me niet geheel duidelijk. Op de site kunnen mensen opdrachten plaatsen waarop vakman, klusjesman, tuinman of een andere man (m/v) kan reageren. Het onderzoek is dus waarschijnlijk een promopraatje om de eigen site onder de aandacht te brengen.

Uitstelgedrag
Dat is het inderdaad, zo blijkt als je verder leest. Toch staan er aardige cijfers in. In de tuin werken (12,2%) en verhuizen (10,7%) behoren niet tot de meest favoriete bezigheden van de deelnemers aan de enquête. 33% geeft aan het klussen enkele weken uit te stellen, 36% doet dat enkele maanden en 24% stelt sommige klussen zelfs meerdere jaren uit. Slechts 7% doet alles meteen. Samenvattend stelt het bericht dan ook: ‘Iets waar je met tegenzin aan begint, probeer je vaak zo lang mogelijk uit te stellen.’

Klussen is klote
Uit de enquête blijkt dat vooral schilderwerken met 24% en het onderhoud van de tuin met 17% op de lange baan geschoven worden. ‘Dat vertaalt zich ook op klusjobs.be waar meer dan 1.500 mensen wachten op een tuinman en zo’n kleine 600 op een schilder. Ook behangen en loodgieterij zijn klussen die men graag uitstelt’, stelt Rory Bertram. Het moge duidelijk zijn: klussen is klote en je kunt beter iemand zoeken die dat voor jou doet. Liefst natuurlijk via klusjobs.be.

Spijkerbroek wassen
Het zijn allemaal van die nietszeggende cijfers. Weet u nog dat Nederland in juni ineens niet meer in recessie zat? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam er na enig rekenwerk achter dat er in het eerste kwartaal geen krimp van 1,1 procent was geweest, maar slechts 0,8 procent. De Nederlandse economie was dus wel gekrompen, maar minder dan de rekenmeesters in eerste instantie hadden gedacht. Het was 0,3 procent ‘beter’, dus kon je na maanden van krimp niet zeggen dat de economie nog verder was gekrompen. Het is zoiets als 2x achter elkaar een spijkerbroek te sterk wassen en bij de derde keer constateren dat nu de krimp wel meevalt. Da’s goed nieuws toch?

Cijfers interpreteren
Terug naar het klusgedrag van de Belgen met de daarbij behorende cijfers. Dat ‘1 op de 5 Belgen niet graag klust’, kun je omzetten naar percentages en dan blijkt dat 20% van de Belgen niet graag klust. Andersom bekeken kun je dan zeggen dat 80% wel graag klust of er in ieder geval niet huizenhoog tegenop ziet. Dat meneer Bertram een percentage van 20% niet-graag-klussers aanvoert en daarmee impliciet aangeeft dat heel veel Belgen op zoek zijn naar een klusjesman is misschien waar, maar veruit de meerderheid is helemaal niet op zoek naar een klusjesman.

Ontstoppen wc
De wc ontstoppen is niet mijn favoriete klus, maar daarvoor zoek ik geen klusjesman. Sterker nog, ik doe het best graag. Eens in de zoveel tijd gebeurt het dat de zaak verstopt zit en het water omhoog kruipt, terwijl het zou moeten weglopen. Een probleem dat acuut moet worden opgelost. Dus meteen met de plopper aan de slag en na een paar keer goed ploppen zie en hoor je het water naar beneden zakken. Heerlijk moment is dat: een paar keer schlupp-schlupp doen en de klus is geklaard.

Cijferpoep
Ik denk dat velen dit moment van lichte euforie herkennen. Dus het keiharde feit dat voor 35% van de Belgen wc’s ontstoppen hun minst favoriete klus is, zegt me niks. Ik zou het omdraaien en zeggen dat 65% daar anders over denkt. Misschien vindt de meerderheid van die 65% het wel lekker om door de pot te raggen. Die mensen hebben geen boodschap aan dat klusjobs geleuter en gaan zelf aan de slag om in vloeiende vaart hun eigen grote boodschap de vrije loop te kunnen laten geven.
Dus het groots gebrachte gegeven van klusjobs.be dat Belgen er niet van houden om wc’s te ontstoppen zou ik direct door de plee spoelen. Wat een onzin. Daar elkaar gehusselde cijferpoep is het.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten