Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Webwinkel Westwing sterkst groeiende Duitse bedrijf

De online winkel Westwing groeide van 2011 tot 2014 met 615% en is daarmee de snelst groeiende onderneming in Duitsland. De omzet zit inmiddels op 183 miljoen euro. Toch is het bedrijf nog steeds zwaar verliesgevend.

Westwing werd in 2011 in Duitsland opgericht en haalde in dat eerste jaar een omzet van 500.000 euro. In 2012 was dat 46 miljoen euro, het jaar daarop 110 miljoen en vorig jaar liep de omzet op tot 183 miljoen euro. Statista, een groot online platform dat allerlei statistieken verzamelt, en het blad Fokus onderzochten 1,5 miljoen Duitse ondernemingen en keken naar hun omzetontwikkeling. Als winnaar komt webwinkel Westwing tevoorschijn met een omzetgroei tussen 2011 en 2015 met 615%. Volgens de onderzoekers weten de 500 snelstgroeiende bedrijven de tijdgeest goed aan te voelen en hebben zij hun prestaties daarop ‘ingericht’.

Nog steeds rode cijfers
Dat klinkt aardig, maar geeft ook aan dat er geen directe relatie is tussen omzetgroei en bedrijfsresultaat. Want ondanks de enorme omzetgroei van Westwing is het bedrijf nog steeds verliesgevend. Zo was het verlies in 2014 44 miljoen euro. De eerste zes maanden van dit jaar was de omzet 108,8 miljoen euro en zal aan het eind van het jaar de omzet naar verwachting fors over de 200 miljoen gaan, maar zullen er nog steeds rode cijfers worden geschreven. De focus ligt echter, zoals bij veel internetbedrijven, op snelle groei in plaats van winstgevendheid. Westwing levert meubels, woonaccessoires en ook mode-artikelen zoals tassen. De webwinkel biedt dagelijks aanbiedingen en claimt kortingen tot 70% te geven.

Uitgestelde beursgang
Westwing is actief in 13 landen waaronder Nederland. Het is een van de vele startups uit de stal van Rocket Internet dat startende internetondernemingen financiert. Hiertoe behoort ook de online retailer Home24 dat recentelijk soortgenoot Fashion for Home overnam. Ook Zalando wordt deels gefinancierd door Rocket Internet. Deze laatste twee bedrijven zijn sinds 2014 beursgenoteerd en het was de bedoeling dat Westwing dit najaar ook naar de beurs zou gaan om geld op te halen voor verdere groei. Dat is om onbekende redenen uitgesteld. Ook de eerder dit jaar geopperde beursgang van Home24 is tot nu toe uitgebleven. 

 

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten