Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Wehkamp wordt overgenomen door investeringsmaatschappij

RFS Holland Holding, het moederbedrijf van onder meer Wehkamp en fonQ, wordt verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. Naar verluidt is met de overname 450 miljoen euro gemoeid.

Onder RFS Holland Holding hangen naast Wehkamp ook fonQ, Create2fit (diverse webshops in bruin- en witgoed) en kredietverstrekker Lacent. Wehkamp is met een omzet van 546 miljoen met afstand het grootste onderdeel op een totale omzet van 711,3 miljoen. In 2013/14 zakte de omzet van RFS iets terug, maar inmiddels stijgt deze weer, aldus de directie. Durfinvesteerder Apax heeft ervaring in zowel de fysieke als online retail, met investeringen in Takko Fashion, Tommy Hilfiger, New Look en Calvin Klein. Ook de site AutoTrader en Exact (bedrijfssoftware) zijn in handen van Apax. De Britse investeerder noemt de marktpositie van Wehkamp, de sterke resultaten en de vooruitzichten van RFS als redenen voor de aankoop. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond.

Nieuw distributiecentrum
Met het geld en de expertise van Apax wil RFS innovaties bij Wehkamp sneller uitrollen. Hierbij zal het accent liggen op klantbeleving, een breder assortiment en de beste servicepropositie, aldus de directie. Zo gebruikt Wehkamp sinds kort voor de afdelingen fashion en ‘wonen’ stijladviseurs om bezoekers van de site te helpen in hun keuzeproces.
Ook investeerde Wehkamp 100 miljoen euro in een geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle dat dit later dit jaar wordt geopend. Dit moet het mogelijk maken dat bestelde goederen dezelfde dag kunnen worden afgeleverd doordat pakketten binnen dertig minuten na het bestellen klaar zijn voor verzending.

Bedenkelijke reputatie Apax
Ondanks de recente groei en investeringen heeft retailexpert Cor Molenaar zo zijn bedenkingen. Volgens hem kan Wehkamp moeilijk concurreren met nieuwe online toetreders als Zalando en Lesara enin de fysieke wereld met Primark, Zara of H&M. ‘Het is nu aan Apax om van RFS/Wehkamp weer een gedegen concurrent te maken op de internetmarkt, om niet alleen te kijken naar winstgevendheid op korte termijn, naar kostenverlaging, maar ook naar substantiële groei en concurrentievermogen op langere termijn’, aldus Molenaar.
Wie kijkt naar de geschiedenis van Apax houdt wellicht zijn hart vast. In 2004 kocht Apax met geleend geld het uitgeversconcern PCM, toen onder meer uitgever van de Volkskrant en NRC Handelsblad. Binnen drie jaar verkocht Apax PCM, verdiende daarmee miljoenen, maar liet de uitgever berooid achter.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten