Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Winkelketen Habitat in de etalage

De Franse holding Cafom wil winkelketen Habitat verkopen. Het van oorsprong Britse Habitat lijdt al jaren verlies en sloot de afgelopen jaren al winkels in diverse landen.


Cafom wil verliesgevende winkels sluiten en Habitat als geheel verkopen. Gehoopt wordt op een sterke partij die een doorstart wil maken, het imago wil behouden en het bedrijf in andere landen kan ontwikkelen, zo laat Habitat-ceo Hervé Giaoui weten. Habitat lijdt al jaren verlies en sloot afgelopen jaren in meerdere landen haar vestigingen. De keten heeft 36 eigen winkels waarvan 27 in Frankrijk, vijf in Spanje, drie in Zwitserland, een in Monaco en 39 franchisewinkels verspreid over diverse landen wereldwijd. Het Franse Cafom, gespecialiseerd in retail die zich richt op woninginrichting en -verbetering, is sinds 2011 eigenaar van de van oorsprong Britse keten. De winkels in het Verenigd-Koninkrijk behoren niet tot Cafom.

Internationale expansie en teruggang
Habitat werd opgericht door meubeldesigner Terence Conran die in 1964 een winkel in Londen opende. Het bedrijf maakte snel naam door de frisse ontwerpen die opvielen in de traditionele en zwaar klassieke Britse meubelmarkt. Nieuwe winkels volgden en in 1973 werd in Parijs de eerste buitenlandse vestiging geopend. In 1989 opende in Amsterdam een winkel, tien jaar later ging deze failliet. Medio 2013 kwam het merk weer terug in Nederland toen in Zaandam Loods 5 startte met een shop-in-shop concept van Habitat met een beperkt assortiment dat later zou worden uitgebreid. Daar is het nooit van gekomen, zo laat een medewerkster weten. Tamelijk geruisloos verdween het merk weer uit Nederland.

Verfrissend en verrassend
Habitat werd in de jaren zestig en zeventig gezien als verfrissend, verrassend, vernieuwend en volgens sommigen zelfs als baanbrekend. Met designachtige meubelen en woonaccessoires - Habitat maakte in de loop der jaren gebruik van diverse befaamde designers – werd het vaak vergeleken met IKEA hoewel Habitat aanmerkelijk duurder was. Het bedrijf werd in de loop der jaren meerdere malen verkocht en had zelfs een tijdje een beursnotering. In 2011 kocht Cafom het woonwarenhuis, exclusief de Britse tak. In het Verenigd Koninkrijk heeft Habitat 17 winkels. Eigenaar is het retailconcern Sainsbury's.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2023 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten