Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Woningprijzen blijven stijgen

De prijzen van woningen blijven stijgen, vooral in de steden en de regio Randstad. Oorzaak is de grote vraag en een laag aanbod, zo stelt makelaarsorganisatie NVM in een overzicht over de huizenmarkt van het derde kwartaal.De huizenmarkt zit al twee jaar in de lift en dat geldt niet alleen voor de grote steden. Het aantal beschikbare woningen (86.500) is het laagst in dertien jaar. De gemiddelde huizenprijs ligt op 264.000 euro, een stijging van 9,7% vergeleken met een jaar eerder. Huizen worden sneller verkocht. Het gemiddelde ligt nu op 54 dagen, 25 minder dan een jaar geleden.

Regio maakt inhaalslag
In de grote steden rijzen de prijzen de pan uit. Woningen in Amsterdam die het afgelopen kwartaal in de verkoop kwamen hadden een vraagprijs van gemiddeld 506 duizend euro, aldus de NVM. Toch daalde in de hoofdstad het aantal verkochte huizen met 15% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat geldt ook voor de steden Delft en Leiden. Grote stijgingen in de prijs zijn zichtbaar in woningmarkten waar het herstel relatief laat op gang is gekomen. Zo werden in de regio noord-Limburg en zuidoost-Groningen ruim 30% meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder.


Interpretatie cijfers 
Over de interpretatie van de cijfers bestaan verschillen. In Amsterdam worden recordprijzen betaald, maar waren er minder transacties in het tweede kwartaal en liep zelfs de gemiddelde verkoopwaarde terug. Volgens het FD is dat een teken dat de oververhitte markt in de hoofdstad aan het afkoelen is. De site Vastgoedjournaal.nl noemt dat onzin en stelt dat de vermindering van het aantal transacties komt doordat er gewoon nauwelijks meer aanbod is. Dat aanbod bestaat volgens de site uit moeilijk te verkopen panden (‘rommel’) met een lage waarde en daardoor liep de gemiddelde verkoopwaarde terug.

Oproep nieuwe kabinet
Iedereen is het wel met elkaar eens dat er wat moet gebeuren met de woningmarkt en wijst daarbij naar het nieuw te vormen kabinet; dat moet er voor zorgen dat er zo snel mogelijk heel veel gebouwd gaat worden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten