Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Woonbranche continueert omzetstijging

De omzet van winkels in de woonbranche steeg in het tweede kwartaal met 5,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2015, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie INretail.De omzetstijging van winkels in de woonbranche zit sinds vorig jaar in een opgaande lijn en dat geldt ook voor het tweede kwartaal van dit jaar. De omzet steeg met 5,5% en na zes maanden is de cumulatieve stijging zelfs 6,8%. Dit blijkt uit de Woonwinkelmonitor van INretail. Gemengde zaken laten een stijging van 19,5% zien in het tweede kwartaal, gevolgd door slaapspeciaalzaken met 15,2%. Bij woningtextielzaken groeide de omzet met 4,1%, terwijl dat in het eerste kwartaal 15% was. Meubelzaken noteerden een omzetstijging van 0,9% en keukenzaken 0,2%.Regionale verschillen
Regionaal verschillen de cijfers. Waar in het eerste kwartaal de drie grote steden de hoogste relatieve omzetstijging lieten zien, steekt in het tweede kwartaal de regio Oost boven de andere regio’s uit. De winkels in deze regio behaalden een omzetstijging van 9,1%. Deze stijging is echter net niet genoeg om cumulatief na zes maanden boven de resultaten van de drie grote steden in het westen uit te komen (9,5% tegenover 12,5%). Dat komt omdat in het eerste kwartaal (vergeleken met het eerste kwartaal van 2015) de winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gemiddeld een omzetstijging van 18,9% noteerden. Regio Zuid presteert dit jaar tot heden het minst.

Juni beste maand
De maand juni was volgens INretail veruit de beste maand voor ieder segment met flinke omzetplussen. De resultaten over april en mei waren wisselend. Woningtextiel- en keukenspeciaalzaken moesten het niet hebben van april, waar meubelspeciaalzaken het in mei moeilijker hadden. Op Tweede Pinksterdag lag de omzet flink hoger dan vorig jaar. Hemelvaartsdag bracht daarentegen minder omzet bij woonzaken die beide jaren open waren.

Positieve toekomstverwachting
Voor de komende maanden zijn de woonondernemers positief gestemd, zo, laat Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen bij INretail, weten. ‘Bijna tweederde verwacht minimaal dezelfde omzet te realiseren als vorig jaar en ruim een kwart verwacht dat de omzet deze zal overstijgen. De woonbranche staat er halverwege het jaar goed voor.’

Woonwinkelmonitor
Bovenstaande cijfers komen uit de Woonwinkelmonitor. Hiervoor verzamelt INretail maandelijks de omzetcijfers van winkeliers die meedoen aan het permanente onderzoek. Deze kunnen op basis hiervan hun cijfers vergelijken met de gemiddelden.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten