Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Woonwinkeliers boeken 8,6% omzetstijging in 2017

Woonwinkels realiseerden in 2017 voor het vierde jaar op rij een omzetgroei, zo blijkt uit cijfers van de INretail Woonwinkelmonitor. Voor dit jaar verwacht de brancheorganisatie 4% groei.

Het afgelopen jaar steeg de omzet bij woonwinkels gemiddeld met 8,6%. De omzet steeg in alle kwartalen, segmenten en prijsniveaus. Keukenspeciaalzaken groeiden in omzet met 9,7%, meubelzaken met 9,4% en gemengde zaken boekten gemiddeld een omzetstijging van 10%. Woningtextielzaken scoorden gemiddeld een plus van 7,3% en slaapspeciaalzaken zagen de omzet 4% toenemen.

Regionale verschillen
De cijfers verschillen per regio en de regionale verschillen nemen toe, zo constateert INretail. In het oosten van het land was de 12,9% omzetgroei van woonwinkels duidelijk hoger dan het landelijke gemiddelde van 8,6%. In de Randstad was de gemiddelde stijging 6,8% en in de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) was dat de helft, 3,4%. 'De oververhitte woningmarkt in het westen en de beperkte mogelijkheden voor nieuwbouw woningen lijken de veroorzakers', meent  Bert-Jan van der Stelt, branchemanager Wonen bij INretail.

Moeilijk vervulbare vacatures
De florerende economie en de gestegen huizenverkoop leiden tot hogere omzetten bij de woonretailers,, maar hebben ook een keerzijde. Er is sprake van een structureel tekort aan vakmensen. Er is veel vraag naar vakbekwame, ambachtelijke medewerkers, stelt INretail. Ze kunnen direct aan de slag als (parket)vloerenlegger, keukenmonteur of woningstoffeerder.

Cijfers CBS
De 8,6% omzetstijging in de woonbranche is ruim het dubbele van de 4,2% omzetstijging die de detailhandel als geheel in 2017 realiseerde. Die 4,2% is de sterkste groei sinds 2006, meldt het CBS. Toch ligt de totale omzet nog een half procent onder het niveau in 2008.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten