Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Woonwinkelketen Casa vraagt surseance van betaling aan

Winkelketen Casa vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Het van oorsprong Belgische bedrijf kampt al jaren met financiële problemen en zegt door de coronascrisis hard te zijn getroffen.
 


Casa is een van de overblijfselen van het eens zo grote Blokker imperium en in eigendom van Ab en Els Blokker. De keten lijdt al sinds 2016 verlies en begin dit jaar pompten de eigenaren nog 69,5 miljoen euro in het bedrijf. Dit jaar begon veelbelovend, 'maar de Covid-19-pandemie heeft een stevige impact gehad op het uitgetekende herstel', zo laat het bedrijf in een persbericht weten. Casa is actief in elf landen in Europa en moest afgelopen maanden gedwongen een aantal winkels sluiten in verband met de verspreiding van het coronavirus.

Geen ontslagen
Om kosten te besparen vroeg Casa leveranciers en huurders uitstel van betaling, ging een deel van het personeel in tijdelijke werkloosheid en werd er bij de bank aangeklopt voor krediet. Dit blijkt allemaal niet voldoende en is 'een aanzienlijke herschikking van de uitstaande schuld' vereist, aldus het persbericht. Hoewel Casa nu bescherming tegen zijn schuldeisers aanvraagt, is het niet van plan om winkels te sluiten of werknemers te ontslaan, laat topvrouw Giane van Landuyt weten aan De Tijd. 'Van een ontslagronde is geen sprake.' Bij Casa werken ongeveer 3100 mensen.

Casa in Nederland
Casa is afkomstig uit België en sinds juni 2018 ook in Nederland aanwezig. In dat jaar werd besloten om 110 van de 170 winkels van Xenos, ook in eigendom van de familie Blokker, om te bouwen tot Casa winkels waarbij Xenos in sterk afgeslankte vorm zou blijven voortbestaan. Dat plan bleek niet haalbaar en Xenos bleef terwijl de groei van Casa werd verlangzaamd. Momenteel staat de teller op 36 Casa vestigingen in Nederland en 70 in België. Totaal heeft Casa zo'n 500 winkels winkels in Europa.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten