Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Zeilen en zitcomfort

Terwijl elders in Europa mensen hun leven wagen om in rubberen bootjes de zee op te gaan op weg naar een beter leven, reed ik gisteren naar Den Haag om een dagje Volvo Ocean Race mee te maken. Een paar uur later zat ik zelf op zo'n rubberen boot die mij naar een catamaran bracht om daarmee eens even lekker te gaan raggen op de Noordzee.

Op het terrein waar de festiviteiten rond de Volvo Ocean Race worden gehouden, is het puur genieten. Gezellig, informatief, spannend en een lekker zonnetje. Aan de steiger liggen de spectaculaire boten die met de wedstrijd meededen, ware racemachines die miljoenen per stuk kosten. Luxueus zijn de boten niet, integendeel. Ze zijn spartaans ingericht en comfort is volledig afwezig want dat kost gewicht en gewicht betekent snelheidsverlies. 

Maar niemand van de bemanningsleden zal daarover klagen. Want het zeilen staat voorop en lekker achterover leunen is er niet bij, letterlijk noch figuurlijk. De bedden zijn smalle strakgespannen hangmatjes. Het is werken, een beetje rusten, proberen te slapen en dan weer aan de bak.

Op het feestterrein zaten mensen op harde houten banken, ze hingen in zitzakken of hadden zich neergevlijd in het zand. Iedereen vond het prima; de sfeer was goed, de temperatuur prima, de zon scheen uitbundig en de kinderen konden heerlijk spelen. Dan speelt zitcomfort geen enkele rol.

In een andere haven lagen de Legends, boten die eerder meededen met de zware zeilwedstrijd. De oudste daarvan is de Flyer, een Nederlandse boot waarmee in 1978 de race werd gewonnen. De dek lay out is benenbrekend, maar binnen heb je meer comfort dan op de boten van nu, die dus 40 jaar 'moderner' zijn. Blijkbaar kan je dus met minder comfort prima leven, ook op een kleine ruimte.

Dat er op de kade bij die oude boten allerlei tentjes stonden met zijden shawls, relaxstoeltjes, Dode Zeezout, reclame voor vakantiehuizen in een luxe resort en een stand met ontharingscrème leek dan ook op volstrekte onzin. Dat er iemand stond met heuse boxspringbedden was helemaal van de gekke.
Ik gaf de standhouder de suggestie om volgende keer met waterbedden te komen, maar dat idee werd niet echt opgepikt. Onbegrijpelijk, je moet wel heel dom zijn om bij zo'n zeilevenement aan te komen kakken met boxsprings in een tentje van 6 x 3 meter aan de Scheveningse haven. Dan pasten de opblaasbare zitzakstoelen van een andere standhouder beter bij het geheel.

Nee, zeilen en comfort willen- dat zijn twee verschillende dingen.

Thuisgekomen keek ik 's avonds nog even tv en ook daar ging het over de Volvo Ocean Race. Ik bekeek het vanuit de oude vertrouwde bank. Die zat best lekker.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2020 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten