Gillis Lundgren, de ontwerper van de beroemde Billy boekenkast van IKEA, is overleden op 86-jarige leeftijd. Lundgren ontwierp de kast in 1979 en over de hele wereld zijn er meer dan 40 miljoen van verkocht.
Lundgen was in 1953 de vierde werknemer die bij IKEA in dienst trad en maakte meer dan tweehonderd ontwerpen voor de Zweedse meubelretailer. Verreweg de bekendste is Billy waarvan er in 2009 (toen het dertigjarig bestaan van de kast werd gevierd) 41 miljoen exemplaren waren verkocht. De kast zit nog steeds in de collectie dus dat getal zal inmiddels weer wat hoger liggen. Billy is verkrijgbaar in meerdere kleuren, maten en uitvoeringen (o.a. met deuren), maar is het meest bekend van de rechttoe-rechtaan uitvoering als standaard boekenkast met een breedte van 90 cm of 60 cm en een hoogte van 202 cm. De kast bestaat uit gefineerde spaanplaat.
Kastdiepte
In 2011 wilde IKEA de kastdiepte veranderen van 28 cm naar 39 cm en dat bracht wereldwijd commotie teweeg. IKEA realiseerde zich dat vanwege digitalisering boeken langzamerhand verdwenen en daarmee ook de typische ‘boekenkast’. Gerenommeerde media als The Economist en Time Magazine besteedden er aandacht aan en het besluit van IKEA werd gezien als onderdeel van een culturele omslag. Het is niet duidelijk of die verandering is doorgezet, in Nederland hebben alle uitvoeringen een diepte van 28 cm.
Minimale wijzigingen
De kast werd van 1979 tot 1990 gemaakt in het Duitse Meyenburg, een plaats die in de toenmalige DDR lag. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland stegen de lonen en wilde IKEA de productie verplaatsen naar een goedkoper producerend land. Na protesten werd daarvan afgezien. Bij de Meyenburger Möbel Werke, een fabriek die sinds 1946 bestaat, wordt nu nog steeds de Billy’s geproduceerd, net als diverse andere IKEA-producten. Belangrijkste verandering van deze verkoophit? Het gewicht is in de loop der jaren met zo’n 30% gereduceerd en in 2014 werden de metalen dragers van de planken veranderd.