Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Aantal verkochte woningen in eerste kwartaal verder gedaald

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2012 zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar 30% minder woningen verkocht. De gemiddelde verkoopprijs in nu 206.000 euro.

De cijfers komen van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. Toch denkt de NVM dat het dieptepunt van de woningmarkt inmiddels in zicht is. Er zijn twee signalen waaraan uitzicht op herstel is af te leiden. In eerste instantie dalen de woningprijzen niet meer zo hard als in 2012 en de woningen worden door de prijsdalingen betaalbaarder.
Ook stijgt het aantal te koop staande woningen in Nederland niet verder. Dat zijn er nu naar schatting 227.000. Een woning staat gemiddeld 170 dagen te koop.

Evenwicht vraag en aanbod groeit
Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker komt er langzaam een evenwicht tussen vraag en aanbod. Hukker vindt het goed dat de vraagprijzen van koopwoningen dalen en spreekt over ‘een nieuwe werkelijkheid met steeds reëlere prijzen.’ Ook De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau lieten onlangs al weten uit te kijken naar een stabilisatie op de woningmarkt.

Herstel
Dat het eerste kwartaal slecht zou zijn, verwachtte de NVM.  Door veranderende wetgeving per 1 januari kochten veel mensen in de laatste paar maanden van vorig jaar nog snel een huis en daardoor vielen de verkopen daarna voorspelbaar terug. Voor de periode hierna verwacht de NVM echter een lichte stijging.
De tussenwoning was in de afgelopen maanden de snelst verkopende woning: de verkooptijd daalde met 4,8 procent tot 131 dagen. Andere woningtypen stonden langer te koop, zoals appartementen (155 dagen) en vrijstaande woningen (258 dagen).

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten