Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Aldi verkoopt meubels in Australië

Discounter Aldi verkoopt deze week in Australië meubels. Onder het beperkte aanbod zit een replica van de Eames Lounge Chair die te koop staat voor 235 euro.In de weekaanbiedingen van Aldi Australië zitten deze week een aantal meubelen. Vandaag is de Lounge Chair van Charles Eames in de aanbieding voor 349 Australische dollar, omgerekend 235 euro, inclusief voetensteun. Dat is heel wat goedkoper dan een origineel exemplaar dat in Nederland ruwweg tussen de 6600 en 8890 euro kost, afhankelijk van de uitvoering. Naast deze nep design stoel verkoopt Aldi een paar kasten en lampen. Sommige media in Australië vermoeden dat Aldi hiermee Ikea wil ‘testen’, maar waarschijnlijk gaat het om een eenmalige actie zoals de supermarktketen wel vaker branchevreemde producten voor afbraakprijzen aanbiedt.

Testmarkt
Experts denken dat discounter Aldi Australië gebruikt als testmarkt. Zo zijn er vier Aldi winkels met bredere gangpaden, geen knetterharde tl-verlichting en een andere kleurstelling. Een nette presentatie van de producten en een ruime hoeveelheid kassa’s completeren deze winkels. Duitse retaildeskundigen denken dat Aldi, sinds 2001 aanwezig in Australië, hiermee concurrent Lidl wil ‘dwarsbomen’ dat overweegt zich te vestigen Down Under.

Copyright
Het aanbieden van een kopie van de Eames Chair in Australië is juridisch geen probleem omdat daar het copyright 25 jaar na marktintroductie vervalt en dat was in 1956. In Nederland, en vrijwel heel Europa, is dat pas 70 jaar na overlijden van de ontwerper. Engeland hanteert dezelfde wetgeving als Australië. Vandaar dat kopieën die ook in Nederland leverbaar zijn veelal afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Er is echter een Europese harmonisatie op komst. Wie online een nep Eames Chair bestelt, moet rekenen op een minimum prijs tussen de 600 en 700 euro.

Update:
Na jarenlang onderhandelen door diverse meubelfabrikanten die last hebben van namaak is recentelijk overeenstemming bereikt om ook in Engeland het copyright te verlengen tot 70 jaar na introductie van het ontwerp. Daarbij wordt ook nog gekeken naar het tijdstip van overlijden van de ontwerper waardoor het copyright mogelijkerwijs nog langer van kracht kan blijven. 
De regel gaat in per 28 juli. Concreet betekent het dat de hierboven genoemde Eames Chair tot 2058 is beschermd. 

 

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2022 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten