Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Banken schrijven af op investeringen Steinhoff

Het boekhoudschandaal rond meubelretailer Steinhoff kost banken honderden miljoenen euro's.  Zij verkopen aandelen aan investeerders die hopen dat het tij voor Steinhoff ooit beter wordt.



De financiële problemen bij het Steinhoff concern (na Ikea in Europa de grootste meubelretailer en wereldwijd nummer 3) kosten banken handenvol geld. Steinhoff heeft een schuld van 10,7 miljard euro, grotendeels afkomstig van banken die nu moeten afschrijven. Daartoe behoren grote Amerikaanse zakenbanken als Citigroup, Bank of America en JP Morgan, maar ook het Zwitserse UBS, het Franse BNP Paribas en de Duitse Commerzbank. De ECB (Europese Centrale Bank) kocht obligaties van Steinhoff en moest verkopen met een verlies van 50 miljoen euro. Ook worden er schulden verkocht aan investeerders die hopen dat Steinhoff de misère overleeft en dat de beurskoers ooit weer zal stijgen.

Herstructureren
Bij het concern is zo'n beetje de hele top vervangen en gisteren werd een Chief Restructuring Officer (CRO) benoemd die orde zaken moet gaan stellen. Dat wordt een hele klus want het Steinhoff concern kent vele vertakkingen waarbij in Europa Steinhoff vooral bekend is als eigenaar van retailketens als Poundland (UK), Conforama (Frankrijk), Poco (Duitsland) en Kika/Leiner (Oostenrijk). Ook is Steinhoff eigenaar van de Poolse meubelfabrikant Steinpol.

Agressieve expansie
De vraag die nu wordt gesteld in de financiële pers is: hoe kan het dat banken zoveel geld hebben gepompt in Steinhoff om de vele overnames van de laatste jaren te financieren? Een deel van het antwoord zal waarschijnlijk bestaan uit het feit dat het erop lijkt dat het concern heeft gerommeld met de cijfers. De problemen begonnen in december vorig jaar toen net voor publicatie van de jaarcijfers de topman opstapte omdat er 'onregelmatigheden in de boekhouding' zouden zijn. Hierna stortte de beurskoers volledig in en werd snel duidelijk dat ook de cijfers van voorgaande jaren niet bleken te kloppen.

Handel met voorkennis
Inmiddels is een onderzoek gestart naar huisaccountant Deloitte en moet concurrent PWC de boekhouding van de laatste jaren uitvlooien. Ook blijkt de BaFin, de Duitse toezichthouder voor financiële markten, onderzoek te doen naar mogelijke koersmanipulatie en of er sprake is geweest van handel met voorkennis.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten