Een paar Belgische en Nederlandse bedrijven met interieurtextiel als bindende factor storten zich gezamenlijk op de productie van mondkapjes in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.
Leveranciers van interieurstoffen, een winkel die deze verkoopt en een producent van machines voor confectieateliers hebben de handen ineen geslagen om mondkapjes te gaan maken voor gebruik door doktersassistentes, mantelzorgers en baliemedewerkers in verzorgingstehuizen. De oorsprong van de gezamenlijke actie ligt in Belgiƫ waar de overheid een goedgekeurd patroon voor een mondkapje online beschikbaar heeft gesteld zodat mensen zelf aan de slag kunnen.
Klik hier voor meer informatie over de achtergond hiervan.
Belgische bron
Een van die bedrijven is Artevelum, en Belgische detaillist die onder meer gordijnen en meubelstoffen verkoopt. Het bedrijf heeft ook een eigen confectieatelier en kreeg van de Belgische full service groothandel Bru Textiles een paar rollen stof om daar mondkapjes van te maken, dit volgens de richtlijnen Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD). Artevelum merkte dat het knippen van de stof veel tijd kostte en zocht contact met Eisenkolb uit Eindhoven, hun leverancier van machines voor gordijnconfectie.
Machinaal snijden
Eisenkolb digitaliseerde het ontwerp om het te kunnen gebruiken voor hun lasercut machine en kon zo in hoog tempo aan de slag met het snijden van de stof. Deze is gestuurd naar Artevelum waar de twee zijden (voor- en achterkant) aan elkaar worden genaaid en de kapjes gestikt worden. Tussen die twee lagen wordt een filter geschoven, linten eraan en klaar. Het zijn geen medische kapjes voor het ziekenhuis, maar prima bruikbaar voor mensen in de thuiszorg en doktersassistenten. Het filter kan worden vervangen en de stof is wasbaar zodat de mondkapjes meerdere malen inzetbaar zijn.
Ontwerp internationaal verspreid
Eisenkolb werkt wereldwijd en stuurde nieuwsbrieven naar klanten nationaal en internationaal en deelde informatie via social media. 'We hebben de digitale modellen om ze te maken en willen deze graag gratis ter beschikking stellen. Daar kwamen overenthousiaste reacties op en inmiddels hebben meerdere bedrijven dit initiatief opgepakt', vertelt directeur Hans Vernooij. Ook staan er op YouTube instructiefilmpjes waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de mondkapjes moet maken.
Bedrijven haken aan
Een deel van de gesneden stof stuurde Eisenkolb naar de Brabantse ondernemer Maarten Klinkenbijl die via https://www.facebook.com/samentegencorona2020/ een actie is gestart om via 500 thuisnaaisters mondkapjes te gaan produceren. Deze konden nog wel wat stof gebruiken waarop Toppoint, leverancier van gordijnstoffen en raambekleding, 1000 meter stof doneerde. Ook gordijnstoffenleverancier en confectieatelier Vadain ondersteunt het initiatief van Eisenkolb, zo laat Vernooij weten.