Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Belgische tapijtindustrie beducht voor brexit

De Belgische tapijtindustrie maakt zich op voor een moeilijk jaar. Vooral de dreigende harde brexit zal effect hebben, zo denkt Fa Quix, topman van textielfederatie Fedustria.

De Belgische textielindustrie gaat een zwaar jaar tegemoet en vooral de tapijtsector zal dat merken, zo is de verwachting van Fa Quix, topman van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.
In een interview op de site van het Belgische weekblad Knack uit hij zijn zorgen over de effecten van binnenlandse, maar vooral internationale ontwikkelingen waar zijn leden mee te maken hebben. Begrijpelijk, want 80% van de totale Belgische textielproductie (tapijt, interieurtextiel, technisch textiel, kledingtextiel en garens) is bestemd voor export. Vooral voor de tapijtindustrie zal de brexit gevolgen hebben omdat Engeland de belangrijkste afzetmarkt is voor Belgische tapijtfabrikanten.

Brexit
'De brexit werpt zijn schaduw vooruit. De Britse consument ziet zijn koopkracht dalen en is zijn vertrouwen in de toekomst kwijt. Dat betalen onze leden cash', aldus Quix. 'Voor de hele textielsector is het Verenigd Koninkrijk onze vierde afzetmarkt, maar voor interieurtextiel is Groot-Brittanniƫ onze belangrijkste markt. 2017 was al een krimpjaar voor onze tapijtproducenten. Toen ging de sectoromzet met 3,8 procent achteruit.' Hoewel de jaarcijfers over 2018 nog niet bekend zijn, is het volgens hem wel duidelijk dat daar een dikke min voor komt te staan.

Gele hesjes
Naast de brexit noemt Quix de gele hesjes in Frankrijk en de gevolgen van de handelsoorlog tussen China en de VS als ontwikkelingen waar zijn leden mee te maken hebben. 'We zijn een internationale sector en we voelen dat.' Dat tapijtfabrikanten last gaan krijgen van de effecten van de brexit is voor hem zonneklaar. 'We zullen de Britse markt niet verliezen, maar het zal wel moeilijker worden. We verwachten dat het Verenigd Koninkrijk bij een no-deal-brexit in een recessie terechtkomt. Dat is slecht nieuws voor de koopkracht daar. Onze export zal het nog moeilijker krijgen, ook al door de importtarieven en de douaneformaliteiten.'

Geen doemscenario
Ondanks dit alles wil Quix nog wel relativeren. 'Die scheiding is ook niet levensbedreigend. De Britten hebben ons nodig en wij hebben hen nodig. Zakendoen zal wel moeilijker worden en met een no-deal-brexit zal er een moment van chaos zijn. Maar veel van onze bedrijven zijn het ook gewoon met derde landen te werken. We mogen de brexit niet minimaliseren, maar het zal voor onze industrie ook geen doemscenario worden.'

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten