Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Belgische tapijtindustrie spint garen bij dreigend stroomtekort

Belgische tapijtfabrikanten beginnen het jaar goed. Reden is een explosief gestegen vraag naar tapijtslippers vanwege de mogelijke afschakeling van de stroom in België.

Hoewel letterlijk de ergste kou uit de lucht is, dreigt er in België nog steeds een stroomtekort, veroorzaakt door de uitval van diverse kerncentrales. Net voor de jaarwisseling ontstond er lichte paniek onder de bevolking. Er was een run op kaarsen en zaklampen zijn uitverkocht. Voor kleine aggregaten moeten de Belgen de grens over naar Nederland of Frankrijk en supermarkten werden overstelpt met vragen over eenpansgerechten want koken in het donker is romantisch, maar lastig.
Opvallend is de explosief gestegen vraag naar tapijtslippers, kunststof slippers met een voetbed van tapijt. De combinatie van smeltende sneeuw en mogelijk thuiskomen in het donker leidt tot niet zichtbare troep in huis en op kousen lopen is te koud vanwege de in België veel gebruikte tegelvloeren. De cv wordt op gas gestookt, maar werkt niet vanwege de elektrische pomp. Om zich hiertegen te wapenen worden nu massaal tapijtslippers aangeschaft.

Overtollige voorraden
Hoewel in België de meeste bedrijven verlof hebben, wat gunstig is voor het landelijke elektriciteitsverbruik, draaien tapijtfabrieken op volle toeren om ‘slippertapijt’ te produceren.
Tapijtslippers zijn al een paar jaar op de markt en zijn bedacht om af te komen van overtollige voorraden van de Belgische tapijtindustrie. Die zijn de laatste jaren behoorlijk geslonken en nu de vraag ineens stijgt, is er behoefte aan zacht tapijt, versneden op handzaam voetformaat. Per strekkende meter kunnen per keer 25 tot 30 slippers uit een stuk tapijt worden gestansd, afhankelijk van de schoenmaat.

Per straat afschakelen
De euforie bij de tapijtfabrikanten en winkels die de tapijtslippers verkopen, is groot, maar staat niet in verhouding tot de mogelijke ellende die kan ontstaan als het echt tot afschakeling van de stroom gaat komen. Gemeenten die mogelijkerwijs te maken krijgen met stroomuitval hebben plannen moeten ontwikkelen en per straat is bekend of je als bewoner wel of niet hier rekening mee moet houden. Al maanden zijn de Belgen hierop voorbereid.

Tips
Sommige gemeenten hebben de bewoners voorzien van tips. In de gemeente Bonheiden wordt mensen in geval van een black out gevraagd om eens langs te gaan bij een oudere buurman- of vrouw. In Hasselt kwam de gemeente op het lumineuze idee om social media in te schakelen. Inwoners kunnen energiebesparende tips delen op de Facebook-pagina van de stad. Hoe je je mobiele telefoon moet opladen als de stroom wordt afgeschakeld, staat er niet bij.
De openbare orde is een punt van zorg. In Antwerpen worden mogelijkerwijs 400 straten getroffen door afschakeling, maar verkeerslichten zullen blijven werken. In Herstappen, de kleinste gemeente van het land, hoeft men niet te vrezen voor verkeersproblemen bij een afschakeling. ‘Verkeerslichten zijn namelijk niet aanwezig in het dorp’, zo meldt de site hln.be (Het Laatste Nieuws).

Kritiek op regering
Hoewel de voorbereidingen op een stroomuitval uitgebreid zijn gecommuniceerd, groeit de kritiek op de federale overheid. Zo wordt de stad Antwerpen zwaar getroffen bij een mogelijke afkoppeling van het net, maar gaat het in Brugge en Oostende om respectievelijk slechts 6 en 7 straten en blijft Brussel volledig gevrijwaard van alle ellende. Premier Charles Michel houdt het hoofd koel en benadrukt dat het noodscenario pas in werking treedt bij extreem koud weer en de weersvoorspellingen wijzen daar niet op. Samen met Catherine Fonck, de staatssecretaris voor energie, moet hij in Brussel op kousenvoeten lopen om de rust te bewaren. Voor hen geen tapijtslippers.

Droomscenario
Ondertussen kijken Nederlandse tapijtfabrikanten knarsetandend toe. Vanwege de kerstvakantie liggen de fabrieken stil en deze gaan pas 5 januari weer draaien. De stroomvoorziening is hier te lande uitstekend geregeld en niet voor niets bouwt Google in Delfzijl een stroomvretend datacenter. Toch ligt in het noorden een mogelijk gouden kans voor de Nederlandse tapijtindustrie.
Het droomscenario is een enorme aardbeving in Groningen, veroorzaakt door de gaswinning, waardoor de gastoevoer beschadigd raakt of moet worden afgesloten. Brancheorganisatie Modint, die eerder dit jaar zonder veel succes de campagne ‘Het is tijd voor tapijt’ lanceerde, loopt zich in stilte al warm. Men vergeet daar echter een ding: in Nederland ligt op de vloer bijna nooit steen zoals in België. Bovendien houdt de Nederlander niet van slippers, maar van sloffen. En daar past het stugge tapijt niet in.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten