Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Belgische textiel- en meubelindustrie voelt naderende Brexit

Belgische producenten van tapijt, meubelstoffen en meubelen zagen afgelopen jaar de export naar het Verenigd Koninkrijk stevig teruglopen. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Fedustria.

 

De Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie heeft een stabiel jaar 2018 achter de rug, aldus Fedustria, de beroepsorganisatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie. De omzet bleef in de drie desbetreffende industrieƫn vrijwel gelijk op totaal 9,6 miljard euro, maar binnen de sectoren zijn er grote verschillen. Vooral de export naar Groot-Brittanniƫ is voor sommige deelsectoren afgelopen jaar sterk teruggelopen en het is onzeker wat de verdere vervolgen van de komende Brexit gaan worden.
 


Tapijtexport VK valt terug
De Britse markt is de belangrijkste exportmarkt voor interieurtextiel. Een kwart van de Belgische tapijtuitvoer gaat naar het Verenigd Koninkrijk en voor meubelstoffen is dit zelfs bijna 30 %. Door het zwakke pond en de gedaalde Britse consumptie verloor de Belgische tapijtindustrie afgelopen jaar 6,7 % omzet op de Britse markt en bij meubelstoffen daalde omzet met 12,5%.
Positieve uitschieter is de omzetstijging van 17,1 % bij bedrijven die zich bezig houden met voorbereiding en spinnerijen. Deze stijging komt hoofdzakelijk van de vlasvezelvoorbereiding hoewel die strikt genomen niet tot de textielindustrie behoort, zo merkt Fedustria op.
 


Woonmeubelen in de min
De Belgische meubelindustrie realiseerde in 2018 een omzet van ruim 947 miljoen euro en dat is 3% minder ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit werd vooral veroorzaakt door de omzetdaling van 5,5% bij woonmeubelen. 'Deze ontwikkeling lijkt te kaderen in een algemeen moeilijkere situatie voor alle interieurgebonden sectoren', constateert Fedustria.

Meubelexport stabiel
De meubeluitvoer is voor 90% bestemd voor de interne EU-markt en deze bleef in 2018 bijna gelijk met een lichte daling van 0,4%. Frankrijk (40%) en Nederland (30%) zijn met afstand de belangrijkste exportlanden. Duitsland is nu nummer 3 (was 4), gevolgd door Engeland. Hoewel de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk slechts gering is (2,2%) liep de omzet met 12,5% terug. Dit komt bovenop een daling van 13,9% in 2017.
 


Handelsvriendelijke Brexit
Al met al betreurt Fedustria de Brexit-beslissing en de aanhoudende onzekerheid die deze meebrengt voor de bedrijven. Fa Quix, directeur bij Fedustria: 'Wij blijven pleiten voor een handelsvriendelijke Brexit. Welke vorm de Brexit uiteindelijk zal aannemen, valt af te wachten. Maar wat zeker is, is dat de Belgische bedrijven zullen blijven handel drijven met het Verenigd Koninkrijk. Onze bedrijven hebben zich zo goed als mogelijk voorbereid.'

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten