Wie dezer dagen op de beurs Heimtextil in Frankfurt rondloopt en daar aanschouwt wat de producenten van bedtextiel te bieden hebben, schrikt zich kapot. Maar wordt tegelijkertijd gerustgesteld. Want wat de makers van dekbededen, kussens en matrastijken hebben ontwikkeld is onvoorstelbaar. Consumenten mogen dan domme, zwetende, incontinente, stinkende wezens zijn die in hun stressvolle bestaan nauwelijks aan een beetje goede slaap toekomen- de slaapindustrie biedt producten die je in een complete droomwereld doen belanden.
Grofweg kun je de tientallen aanbieders van bedtextiel in twee groepen onderscheiden; aan de ene kant de fabrikanten van dekbedden die katoen, wol, eendendons, bamboe of andere 'natuurlijke' producten in hun assortiment hebben en aan de andere kant exposanten die gebruik maken van allerlei chemische toevoegingen of technologie. Of een combinatie van die twee.
Dat laten de beursdeelnemers opvallend vaak weten via borden, grote flatscreens, enorme doeken en soms worden de wanden van de stand gebruikt om hun waar aan te prijzen in klinkende slogans. Technology for deeper, more restful sleep. The ultimate in sleeping comfort. Sleep cool and clean. Of Innovative Schlaftechnologie. We zijn tenslotte in Duitsland.
Sommige exposanten zijn wat minder direct en proberen een koppeling te leggen tussen hun product en het menselijke aspect dromen. Dan krijg je: We do dreams. Inspired by dreams. Dream a better world. En ook: Traumhaft seit 1900. Want wij zijn in Duitsland.
Tussen de tweedeling natuur en technologie zitten bedrijven die het goed voor hebben met de natuur en dat laten doorklinken. Natural for the best rest. Inderdaad, deze is niet sterk maar past wel in het rijtje. Mattress protection inspired by nature. Reducing the ecological Footprint. En de Duitse versie: Umweltfreundliche Textilproduktion.
Maar dit allemaal nog onschuldig. Want mensen mogen dan incontinent zijn (gelukkig: Wasserlich Bettlaken), zich kapot zweten (heel fijn: Always cooling) en liggen stinken (prachtig: Absorps odor), de echte dreiging komt van beestjes. De huisstofmijt kan aardig in bedwang worden gehouden en er zijn lakens, kussens en dekbedden die met no mite spul zijn behandeld maar de ergste dreiging moet nog komen. De Spaanse exposant Mitsa met het merk B-Sensible laat dat weten via een filmpje dat hij afdraait op zijn stand met als alarmerende begintekst Protect yourself against the plague of the 21st century. Wat wij zien is een kudde bedwantsen die digitaal oprukt over een matras. En ze blijven maar komen. Je houdt ze niet tegen.
De exposant legt graag uit wat zij uitgevonden hebben om deze mogelijke tsunami van ongedierte tegen te houden. Het is een speciale tijk met een rits en een nog specialer ritssluiting. Het lipje kan namelijk worden weggewerkt in een overlappend stukje stof waardoor die rotbeestjes niet naar binnen kunnen in je kussen of matras. Nou ja, het zou eventueel toch kunnen, geeft de man toe. Maar dat overleeft hij niet omdat aan de binnenkant van de hoes een stofje zit dat de bedwants doodt.
Tjonge-jonge, dat was een hele opluchting om te horen.
Aan het eind van de dag sprak ik een Belg die een vakblad uitgeeft dat zich richt op de hotelsector. Hotelbedden zijn een ideale broedplaats voor bedwantsen en via koffers liften die kleine klotebeestjes stiekem mee naar huis, vertelde hij.in geuren en kleuren Dat was geen fijne dagafsluiting. 'Ik kijk altijd in de matras als ik in een hotel slaap', liet hij vrolijk-waarschuwend weten.
Ik heb dat gisteren achterwege gelaten. Maar eerlijk gezegd niet lekker geslapen.
Maar dacht wel aan die ene Duitse beursdeelnemer die in koeienletters op zijn stand schreef: Gut schlafen ist kein Hobby. Sondern lifestyle.
Aribert Guiking