Spelers van FC Dordrecht slapen met een apparaatje op de borst waarmee hun slaapgedrag wordt geregistreerd. Het team staat inmiddels met voorsprong op nummer 1.
Afgelopen week ontving ik een persbericht over het monitoren van het slaapgedrag van spelers van FC Dordrecht. Dat gaat door middel van een SlaapID, een apparaatje dat via bepaalde sensoren het slaapgedrag registreert. Dezelfde week was er veel publiciteit over het volgen van consumenten in de winkels van Dixons, MyCom en iCentre door middel van hun telefoon. Zelfs mensen die langs de winkel lopen en hun smartphone hebben aanstaan - iedereen dus - worden via een wifi signaal ‘geregistreerd’ en zo weten de winkels dat je in de buurt bent geweest. Als klap op de vuurpijl meldde klokkenluider Edward Snowden dat afluisterkampioen NSA ook Europese bedrijven afluistert en dus niet ‘alleen’ overheden. En nu gaat een of andere malloot dus ook nog eens het slaapgedrag van voetballers registreren.
Meten = weten
Die malloot is het bedrijf Sleeptrade. Het bedrijf houdt zich bezig met ‘het onderzoeken van slaapgedrag van mensen en het creëren van een optimale slaapomgeving.' Voor het onderzoeken van het slaapgedrag heeft Sleeptrade de SlaapID (slaapidentiteit)-service ontwikkeld, zo lees ik in het persbericht.
Directeur Maarten Stoffels legt uit wat er gebeurt met die profvoetballers; ‘De spelers slapen een bepaalde periode in hun eigen bed met een SlaapID-sensor op hun borst. Deze registreert nauwkeurig het slaapgedrag, de slaaphouding plus het slaapklimaat en -ritme van een speler. Niet alleen zien we dan in welke houding, welk ritme en hoe (on)rustig en warm een speler slaapt; we zien ook of het slaapgedrag anders is voor wedstrijden, direct na wedstrijden of tijdens trainingsdagen. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we aanpassingen doen in de slaapomgeving van de speler om zodoende zijn nachtrust te verbeteren.’
Onregelmatig slaapgedrag
Het moet niet gekker worden: via onze telefoon worden wij gevolgd door een electronicaketen om ons winkelgedrag te registreren en nu dringt de Digitale Big Brother ook de slaapkamer in. De spelers doen het op vrijwillige basis (verplicht door de club) maar wat registreert de SlaapID als een speler eens even wil kijken of het gras bij de buren echt groener is en de buurvrouw het niet verantwoord vindt om na een gezellige avond de sporter in het donker naar huis te sturen, wat dan? Wat gebeurt er als een speler een nachtje niet in zijn eigen bed slaapt? Wat wordt er dan geregistreerd? Hoe verklaart hij zijn ‘onregelmatige slaapgedrag’ op datum x? En waarom had hij het ineens ‘opvallend warm’? Leg dat maar eens uit aan de trainer. Of nog erger: aan Maarten Stoffels!
Stappenteller
Ook leuk; een speler die voor de gein zijn vrouw een nachtje met de SlaapID laat slapen. Hoe betrouwbaar zijn dan de uitkomsten? Straks blijkt er een stappenteller in het apparaat te zitten die bepaalde bewegingen in bed registreert. En misschien registreert het apparaat ook misstappen.
Overheidsbezuinigingen
Het moet niet gekker worden met die persoonlijke elektronica in huis. Straks krijg je relaxfauteuils die je niet moet aansturen door fysieke druk uit te oefenen of via een hendel of knop aan het zitmeubel, maar via een app. Dus via de mobiele telefoon die je als oudere straks verplicht bij je moet hebben. Want de verzorgingstehuizen gaan sluiten en ouderen moeten thuis blijven wonen vanwege de bezuinigingen. Opa of oma gaan wij ‘op afstand’ monitoren om zo bij onheil hulp te kunnen bieden. En die (uiteraard verplichte) SlaapID gaat ook de inname van slaap- en plastabletten registreren en als je die niet inneemt en er is stront aan de knikker komen wij niet langs. Lekker puh!
Utopia
Met de SlaapID wil Sleeptrade de voetballers nog beter laten presteren. Ik vraag mij af of de spelers van FC Dordrecht wel zo’n ding nodig hebben. Het team staat inmiddels 6 punten voor op nummer 2 en het moet wel raar lopen willen zij geen kampioen worden. Zij kunnen nu al rustig gaan slapen.
Dat geldt niet voor John de Mol. Die ligt in zijn bed te woelen hoe hij de kijkcijfers van het realityprogramma Utopia kan opkrikken. John, hierbij een tip: schaf voor die hele kolonie een SlaapID aan met liefst nog wat extra functies. Denk aan hartslag, lichaamstemperatuur, testosterongehalte, zweetvolume en de BMI-score. Wat je ’s nachts niet ziet, wordt toch geregistreerd. Is dat geen goed idee? Jazeker, een zogeheten SlaapID!
Aribert Guiking