Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Boeren in de keuken

Nee, deze kop slaat niet op een puber die net een fles cola uit de koelkast heeft getrokken en zichzelf nu even moet ontdoen van de overtollige CO2 en die met graagte uit zijn mond laat ontsnappen. Het slaat ook niet op boze boeren die via de achterdeur de keuken zijn binnengeslopen om te protesteren tegen stikstofbeleid of ander anti-agrarisch onheil. Nee, het gaat gewoon om nette mensen die wat willen laten groeien in hun keuken. En vooral om mensen die lekker eco/bio/duurzaam willen zijn. Of dat zichzelf wijs maken.

Wie een beetje bij de tijd is, heeft in de keuken een plantenrek, kweekkas, moestuinbak of ieniemienie tuintje geïnstalleerd om daar zelf wat te laten groeien. Dat begon met een stedelijke voorhoede die het gebrek aan een tuin moet compenseren met hooguit een balkon en graag hip, gezond en 'groen' wil zijn. Dure design kasjes (ja, zonder 't') waren het gevolg en daarna kwamen er meer technisch georiënteerde varianten met ledlampjes die precies het goede licht afgeven voor optimale groei.

Want het verzorgen van tere plantjes is wel een probleempje voor mensen die graag groen willen zijn, maar geen groene vingers hebben. Gelukkig zijn er voor hen talloze apps die bijvoorbeeld aangeven dat je een plant water moet geven als de bladeren slap hangen. Zo'n app heeft dan weer niet de intelligentie dat bladeren ook slap kunnen hangen als gevolg van teveel water, maar dat probleem wordt vast nog wel een keer technologisch opgelost.

De volgende stap is een vrijwel automatisch werkend systeem waarmee je groen opkweekt. Dat levert bijvoorbeeld het Duitse bedrijf Agrilution. Dat bedacht een apparaat, model tafelkoelkast met glazen deur, waarmee je vertical farming kunt bedrijven, dus in de hoogte. Alles zit inbegrepen: temperatuur- en lichtregeling, waterreservoir en matjes met zaad. Die schuif je in de 'kweekkas' zoals je iets in de koelkast legt, je vult water bij en vervolgens ga je blind af op wat je digitale plantassistent zegt. Dat is de app die aangeeft wanneer je welke plantjes hebt 'geplant', wanneer en hoeveel voedingsstoffen ze moeten hebben (uit bijgeleverd flesje) en wanneer het tijd is om te oogsten.

Zelf kijken door de glazen deur naar het groeiproces is niet nodig; kijk op het scherm van je smartphone en je weet wat te doen. Totale idioterie.

Niet voor niks ging het bedrijf bijna failliet. Miele, fabrikant van allerlei keukenapparatuur, kocht het bedrijf en reken maar dat deze elektronicagigant de hightech keukenkas stevig gaat promoten met een lekkere groene saus er overheen.

De eerste fraaie design kweekkasjes zag ik jaren geleden voor het eerst op de IMM, de meubelbeurs in Keulen. Daarna is het idee vereenvoudigd, vercommercialiseerd en zelfs bij IKEA kun je al een tijdje zo'n kasje met speciaal ledlicht kopen voor een paar tientjes. Dat is wat anders dan de kweekkas die Miele net heeft gekocht, dat ding kostte bij die failliet gegane firma 2979,00 euro. Absurd, maar met een vriendelijker prijs moet er toch een redelijke markt voor zijn, denk ik. Misschien kan de vrij conservatieve meubelindustrie er ook wat mee.

Die industrie is vooral gericht op wat er nú wordt gevraagd, maar waarom zou je niet inspelen op die groene golf die alleen maar groter wordt? Waarom geen fraaie plantenbakken produceren voor in de huiskamer, waarom geen kasten en banken met geïntegreerde ruimte voor planten. Als je je kruiden en groenten in de keuken kunt 'verbouwen', waarom dan geen planten mooi inpassen in het interieur? Dat schijnt ook nog eens goed te zijn voor het binnenklimaat en klimaat – dat weten wij allemaal – is hét woord van de toekomst.

Aribert Guiking


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten