Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Brabant wil minder nieuwe winkels

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wil een rem op de uitbreiding van het winkelareaal in Brabant. De leegstand is 10% en dreigt op te lopen tot 20%.

Het provinciebestuur wil dat er voorlopig een streep wordt gezet door alle plannen voor uitbreiding van het winkelaanbod nadat gemeenten en winkeliers bij de provincie aanklopten. De provincie maakt zich zorgen over het aantal winkels dat leegstaat, met name in de kleinere Brabantse gemeenten. Voor de steden geldt deze zorg niet, daar gaat het relatief gezien beter. Noord-Brabant is samen met Limburg de provincie waar de winkelleegstand in Nederland het grootst is. Ruim 10 procent is niet meer als winkel in gebruik en dat is twee keer zoveel als negen jaar geleden. Ondanks de opkomst van online winkelen en de economische crisis nam het winkelvloeroppervlak de afgelopen tien jaar met 20 procent toe, terwijl de bevolking maar met 3 procent groeide.

Nieuwe plannen
Er liggen nu plannen klaar voor 470.000 vierkante meter aan nieuwe winkelruimte. Dat is 10 procent van het totaal. Vooral uitbreiden met grote winkels ziet de provincie niet zitten omdat die een bedreiging zijn voor het kleine, lokale aanbod. Gedeputeerden van de provincie willen ‘in samenwerking met de gemeenten en marktpartijen’ plannen bedenken. Als gemeenten toch hun plannen voor uitbreiding van het winkeloppervlak doorzetten, dan heeft de provincie de mogelijkheid om daar bezwaar tegen aan te tekenen.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten