De CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, wil de begrippen duurzaamheid en circulariteit concreet handen en voeten geven, zo bleek op de gisteren gehouden Algemene Ledenvergadering.
'Duurzaamheid en circulariteit staan als strategisch thema hoog op de CBM-agenda', benadrukte voorzitter Marcel Horjus tijdens de gisteren gehouden Algemene Ledenvergadering. Hierbij speelt de CBM in op komende Europese regels want naar verwachting rond 2024 mogen fabrikanten alleen nog maar duurzame en circulaire producten op de markt brengen. Daarnaast komt er een digitaal productpaspoort waarin onder andere staat met welke materialen producten zijn gemaakt zijn en hoe die zijn te repareren en te recyclen. 'Daar moeten we als CBM onze leden goed op voorbereiden', aldus Horjus.
Concrete projecten
De CBM heeft inmiddels twee circulaire ketenprojecten lopen, een voor recycling van matrassen en een voor hergebruik van plaatmateriaal. Het recyclen van matrassen loopt al een paar jaar het hergebruiken van plaatmateriaal is dit jaar gestart met een pilot wordt komend jaar opgeschaald.
Bedrijfsresultaat onder druk
Volgens Horjus hebben de leden te maken met diverse 'uitdagingen' zoals een hoge inflatie, een laag consumentenvertrouwen, de energietransitie en hoge prijzen van grondstoffen en materialen. 'Het wordt steeds moeilijker om kostenstijgingen door te berekenen waardoor het bedrijfsresultaat behoorlijk onder druk staat', constateerde de voorzitter. 'Gelukkig krijgen ondernemers toch een compensatie van de overheid voor de gestegen energie- en gasprijzen.'
Vastzittende huizenmarkt
De woningmarkt zit volgens Horjus 'muurvast' waardoor er weinig wordt verhuisd. 'Geen wonder dat de verkoop van meubelen en de orderintake de laatste maanden behoorlijk zijn weggezakt. Op dit moment is er nog wel voldoende werk in de interieurbouw. Maar de verwachtingen zijn minder positief.' Hierbij verwijst Horjus naar de problemen met de stikstofuitstoot die en rem zetten op de bouw van nieuwe huizen en dat gaan volgens hem de leden merken. 'Omdat onze branche laat-cyclisch is, voelen wij op dit moment nog geen pijn. De verwachting is wel dat interieurbouwers over een jaar de terugslag krijgen van de problemen die nu in de bouw spelen.'
Meer weten? Kijk voor een filmpje van de bijeenkomst.