Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Corona heeft impact op huis en tuin

Het coronavirus laat geen enkel bedrijf onberoerd. Beurs- en evenementenorganisaties hebben alles moeten afgelasten, hotels staan leeg en de horeca zit potdicht. Ondertussen worden supermarkten geplunderd en kunnen tuincentra en bouwmarkten de stroom bezoekers nauwelijks aan omdat klussen en tuinieren ineens belangrijke activiteiten zijn geworden. De meeste woonwinkels zijn nog gewoon open en ook hun leveranciers zeggen nog volop te produceren en te kunnen leveren. Hoe lang nog?

Volgens brancheorganisatie CBM verwachten steeds meer meubel- en interieurbedrijven dat zij last zullen gaan krijgen van beperkingen. In de productie stokt het vanwege het lang (of vergeefs) wachten op onderdelen en halffabricaten omdat toeleveranciers niet kunnen produceren of omdat grenzen zijn gesloten. Bedrijven willen wel, maar kunnen niet.

In de retail lijkt het vooralsnog mee te vallen hoewel de straten leger worden en daarmee het potentiële bezoek aan een woonwinkel. Een nieuwe bank of tafel, op zoek naar een ander bed of eens binnenstappen bij een vloerenzaak zijn momenteel niet de belangrijkste zaken voor de consument. De omzetten zullen dalen en de vraag is of het fenomeen verthuizing – waarbij mensen hun huis gaan opknappen en herinrichten als een soort interne verhuizing – zich zal doorzetten.

Nu wordt vanwege het verplichte thuiswerken en thuiszitten zelf geschuurd en geschilderd, maar wat gebeurt er als dat klaar is? Hoe lang moeten hele volksstammen in thuisisolatie?
In mei komt het vakantiegeld, maar wie durft er nu een vakantie te boeken? Als dat niet gebeurt, wat gaan mensen dan met dat geld doen? Kleren kopen kan wellicht niet in de winkel en waarom zou je dat online wel doen? Thuis in je oude kloffie lopen is best lekker en je nieuwe outfit showen aan een ander kan niet want mag niet. Uitgaan is wellicht nog steeds niet mogelijk en steeds weer die koelkast volproppen begint te vervelen.

Gaan mensen massaal isoleren, zonnepanelen laten plaatsen en zich oriënteren op warmtepompen? Gaan ze klimrekken en wipkippen in de tuin plaatsen omdat de kinderen nog steeds niet naar school mogen (of inmiddels vakantie hebben) en wel willen bewegen? Of gaan ze hun huis verder oppimpen met meer duurzame spullen voor het interieur? Gaan ze massaal online hun eigen kast, bank, bed of vloer ontwerpen met een gebruiksvriendelijke (virusvrije) configurator? Of kan dat op megaschermen in de winkel in een afgeschermde ruimte omdat je als retailer alleen op die manier je zaak mag openstellen?

Of dooft het coronavirus met het warmer worden langzaam uit en gaat Nederland over een paar maanden doen wat al jaren wordt gedaan?

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten