Talloze bedrijven bedenken oplossingen voor kantoorruimtes om deze coronaproof te maken. Het resulteert in spat-, kuch- en hygiëne schermen die inspelen op het 'anderhalvemeterkantoor'.
Hoewel veel mensen nog steeds thuis werken om mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden de overheidsmaatregelen wat losser en dat betekent dat mensen ook weer naar kantoor zullen gaan. Veel bedrijven anticiperen daarop en brengen 'coronaschermen' op de markt waarmee kantoorgenoten zich kunnen afschermen van anderen. Ook zijn er schermen waarmee vooral gekeken wordt naar gebruik in de horeca.
Anticoronascherm
Logischerwijs zijn er heel wat aanbieders uit de projectmeubelsector die op de coronakar springen en met oplossingen komen voor het 'anderhalvemeterkantoor'. Bestaande units, voorheen verkocht als afzonderingsunit, 'stiltekantoor' od akoestische ruimte worden nu aangeprezen als anticoronascherm. Of er wordt iets nieuws ontworpen en als zodanig in de markt gezet. Zo introduceert de Italiaanse fabrikant Quinti het flexibele scherm Slice, zie hierboven. Dat is koppelbaar en in diverse hoeken te stellen. De panelen kunnen worden bekleed met antibacteriële stoffen.
Open of gesloten ramen
Iets soortgelijks biedt BakkerElkhuizen, een bedrijf dat zich profileert als 'specialist in het ontwikkelen van ergonomische hard- en software-oplossingen die bijdragen aan het fysieke- en mentale welbevinden van computergebruikers.' Een van die oplossingen is het BE Safety Screen U-Shape, een U-vormig systeem dat je op het bureau plaatst. De wanden van PET-vilt hebben open 'ramen' die desgewenst kunnen worden voorzien acrylaat schermen die volgens de leverancier 'goed gereinigd kunnen worden.'
Retourprogramma
Het kan ook een stuk eenvoudiger. Dataflex levert een 'hygiënescherm' van acrylaat, een doorzichtige plaat die je achter de monitor plaatst op ooghoogte. Zo heb je nog wel uitzicht naar een mogelijke collega, maar geeft het toch bescherming voor een veilige werkomgeving. Dataflex zegt te hopen dat de coronamaatregelen van tijdelijke aard zijn en biedt een retourprogramma; je kunt het product wanneer het niet meer nodig is terugsturen waarna het volgens de leverancier een nieuwe bestemming krijgt of wordt gerecycled. In ruil daarvoor krijgt de klant een voucher die te gebruiken is bij een volgende aankoop.
Scherm voor horeca
Ook in de meubelindustrie wordt ingespeeld op de coronaperikelen. Meubelfabrikant Meubitrend lanceerde al in april een 'Social Safer' product in de vorm van een houten frame met een doorzichtig kunststof scherm. Het scherm staat zelfstandig en kan worden voorzien van een inzetpaneel met een krijtbord, handig voor gebruik in de horeca om een en ander op te schrijven. Het systeem kan ook gebruikt worden bij een afhaalbalie.
Simpel plaatsbaar
Veel simpeler daarentegen is het spatscherm van Arco dat is gemaakt van gehard veiligheidsglas. Het scherm(pje) kan met een draaiknop worden vastgezet of rust in een houten voet waardoor het snel op het bureau kan worden geplaatst of worden weggenomen. Arco stelt dat het hygiënescherm naast de praktische werking ook beschikt over 'een mooie, luxueuze uitstraling.'