Het heeft niets te maken met klimaatverandering, maar het zou best kunnen dat veel Europese landen dit jaar overspoeld gaan worden met tropische planten en cactussen. Wie een dezer dagen de beurs Tendence in Frankfurt bezocht, kon er niet omheen: tropische planten groeien overal. Op kussens, op lampenkappen, op posters, op tafelbladen en op nog veel meer plaatsen. Topfavoriet van wildgroei is de Monstera Deliciosa, ook wel bekend als gatenplant.
De plant was ook in levenden lijve op de beurs aanwezig, maar dan wel hartstikke nep. Net als vele andere planten en bloemen. Die nepperigheid is echter zo realistisch dat je de producten moet voelen om te kunnen constateren dat het niet echt is. Zelfs dat wordt een lastig verhaal want ik kreeg een dahlia te voelen die in uiterlijk én qua gevoel niet van echt was te onderscheiden.
Er hing wel een stevig prijskaartje aan, 35 euro voor één bloem. Maar water geven is niet nodig en hij bloeit het hele jaar door, jarenlang.
Naast de bloemen en sierplanten met grote bladeren was het echter de cactus die met kop en schouders boven de rest uitstak. Gelijk een woekerplant beheerste de cactus de beursvloer. Als nepperd van kunststof, maar ook in glas, van gevlochten riet, als vaas, als lamp, als bril en als poster of ansichtkaart- de cactus was alom tegenwoordig.
Veel van al dat groen wordt aangeboden door Nederlandse bedrijven. Begrijpelijk, want handel en oog voor trends, dat is die Nederlanders wel toevertrouwd.
Voor het eerst was er ook levend groen aanwezig op de beurs en buiten was een attractief geheel gevormd met planten, struiken, boompjes, zitjes, loungeplekken en foodtrucks, alles beschenen door een overdadig aanwezige zon. Ik sprak de tuinman die stond te sproeien en dat bleek de (Nederlandse) bedenker van het nieuwe concept. Volgens hem gaan in de nabije toekomst levende planten binnendringen bij woonwinkeliers zoals meubelzaken. ‘Let maar op’, zei hij er waarschuwend erbij.
Thuisgekomen las ik over vergroening van de economie door middel van windmolens. Prima, want Nederland schijnt internationaal gezien achter te lopen met de verduurzaming van de energievoorziening.
Maar met vergroening op de beurs (en daarmee van huishoudens die al die echte en nepbloemen en -planten gaan kopen) loopt Nederland voorop. Hier is de ‘botanische trend’ al jaren gaande en veel van dat groens dat ik op de beurs zag in Frankfurt staat nu in de jongste weekfolder van Xenos.
Duitsland mag dan voorlopen met zonne-energie, in Nederland zijn wij trendsetter als het gaat om groenbeleving via bloemen en planten. En ach, dat ze op zo’n beurs planten uit de vochtige jungle mixen met cactussen uit de woestijn- daar letten we dan even niet op. Het klimaat is gewoon een beetje van slag.
Aribert Guiking