Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De Engelse ziekte

Dit weekend start het najaarseizoen voor de Nederlandse beurzen. De bezoekers daarvan komen vrijwel uitsluitend uit Nederland want echt internationaal zijn de vaderlandse beurzen niet. Hoewel het taalgebruik iets anders doet vermoeden.

Neem het Home Trade Center in Nieuwegein. Daar vindt begin september de traditionele najaarsbeurs plaats, dit keer Interiors United geheten. Dat is overigens geen beurs maar een event, zo laat de organisatie weten. Vakbezoekers krijgen op de beurs een Personal Inspiration Book (PIB) mee met informatie over de beurs. Daarin zitten tabbladen waarin de bezoeker ‘tijdens het event informatie en handouts kan  bewaren’, zo lees ik. ‘Onze gastvrouwen leggen bezoekers uit hoe de PIB optimaal gebruikt kan worden zodat iedereen naar huis gaat met een gepersonaliseerde manual.’

Must-sees
Er is nog meer te beleven op de beurs. ‘Een trendwatcher selecteert de meest opvallende producten en presentaties en deze must-sees worden bezoekers in een overzicht aangeboden bij entree van het event.’ Kijk, da’s prettig om nu al te weten. In hetzelfde bericht lees ik dat onder de naam Interiors United Academy een side programma wordt opgesteld waar kennis verspreid en gedeeld wordt. Deze Interiors United Academy is powered by Euretco. Veel Engelse termen zegt u? Ach, ik had het kunnen weten want dat werd al duidelijk tijdens de kick-off in mei toen potentiële exposanten werden ingelicht over de beurs. Sorry, het event.

Beurs wordt fair
Overigens, dat intensieve gebruik van Engelse woorden is niet alleen voorbehouden aan Interiors United. De najaarsbeurs in het ETC in Culemborg heet sinds vorig jaar Autumn Fair en dit voorjaar was het dus de Spring Fair. De komende najaarsbeurs, die zaterdag van start gaat, heet van zichzelf Elitenl en dat sprak ik eerst uit als Eliten el, maar waarschijnlijk wordt hiermee bedoeld Elite NL. Of zoiets. Maar dat weet ik niet zeker. Samen met Elitenl wordt Wallpaper Wonder World gehouden, een apart onderdeel van de beurs - sorry, fair - waar behang wordt getoond. Dat had je natuurlijk ook behangbijeenkomst kunnen noemen, maar dat bekt niet zo lekker.

Furniture Village
In Beusichem is het nog redelijk normaal Nederlands, voor zover ik weet. De verzamelde showrooms in het Betuwse boerendorp presenteren zich nog steeds onder de naam Meubelhart Beusichem. Of het eigen hart sneller gaat kloppen als je daar binnenstapt, is nog even afwachten, maar het is in ieder geval een echte Nederlandse beurs. Met overigens een hoop Duitse en Belgische exposanten, dat weer wel. Maar stel je voor dat het Beusichem, the Furniture Village gaat heten. Dan is het echt over. Dan krijg je direct een hartstilstand.

Toename belang Brussel
Ik heb niks tegen het gebruik van Engels, ben geen taalpurist en ik ben ook niet tegen ‘Europa’ (ben er overigens ook niet vreselijk ‘voor’) maar als we binnenkort naar de stembus gaan, zal ‘Brussel’ zeker een rol spelen in het keuzegedrag. Het zou ook best kunnen dat het gedrag van de mensen die straks de vaderlandse beurzen bezoeken indirect leidt tot een sterkere greep van Brussel. Dan heb ik niet over die Eurocraten, maar over de Meubelbeurs Brussel. Want - en dat is nu al duidelijk -  daar zullen een aantal exposanten staan die niet op een Nederlandse beurs aanwezig zullen zijn.

Nederlandse producten
Daarbij zitten ook bedrijven die in mei van dit jaar zich in Assen presenteerden op een grote huisshow/minibeurs onder het motto Hollandsch Fabrikaat. Zo’n naam is duidelijk, daar is geen woord Frans bij. Het zou mij overigens niets verbazen als diezelfde bedrijven, plus nog een peleton andere Nederlandse exposanten zich in Brussel profileren met Dutch Design. En da’s puur Hollands.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2021 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten