Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De fiets als interieurproduct

Een fiets gebruik je om jezelf, de boodschappen of iemand anders te vervoeren. Op een normale fiets lukt dat prima, maar op een city bike wordt dat een stuk moeilijker. Die fietsen hebben bijna nooit een bagagedrager en zo'n kratje voorop...da's toch echt meer iets voor schoolmeisjes en vrouwen die jonger willen lijken dan ze zijn.

Fietsen zie je al jaren op foto's in woonbladen en op sites als onderdeel van het interieur. Ze staan zelden in de gang, maar hangen aan de muur in de woonkamer, in de slaapkamer, als ornament, als object, als weet ik wat. Die fietsen zijn altijd brandschoon. Dat komt omdat het in de stad nooit regent, er nooit stof of zand op straat ligt en vooral omdat het zo rommelig staat op de foto.

Fietsen op platteland zie je nooit aan de muur hangen. Die staan buiten tegen de muur of in de schuur, vaak met tassen achterop en in ieder geval met een bagagedrager. En spatborden. Omdat het op het platteland wel regent. Die citybikes zijn puur voor de show, daarom hangen ze altijd schoon aan de haak.

Denk niet dat die fietsophanggekte typisch Nederlands is; komend weekend wordt (vlakbij Amsterdam) de beurs ShowUP gehouden die sterk gericht is op woonaccessoires. Een van de deelnemers is een Deense fabrikant van premium city bicycles. Naast een gewone city bike heeft de fabrikant ook een cargo bike (verlengd frame en rekje voorop) en een e-citybike. Dat laatste is echt een hype aan het worden en eergisteren ontving ik een ongevraagde email over een bionic electric bike uit Barcelona die heel hip schijnt te zijn.

Een gewone elektrische fiets mag dan vooral bij bejaarden aftrek vinden, bijdetijdse stedelingen – op een gewone city bike te herkennen aan baard of wapperend rokje – moeten nu echt aan de urban e-bike om een beetje mee te tellen. Ik ben benieuwd hoe ze dat ding gaan ophangen want vanwege de accu is het toch redelijk zwaar.

Voor wie nog niet zover is: fabrikanten van interieurproducten hebben inmiddels talloze hippe ophangplankjes en -systeempjes bedacht om de fiets aan de muur te parkeren alsof je je jas aan de kapstok hangt. Met een simpele beweging dus, hoppa! Ik las onlangs op een interieurdesignsite daar een uitgebreide fotoreportage over met negen verschillende voorbeelden van kekke plankjes en haakjes.

Ik heb vast een idee voor jonge ontwerpers om in te spelen op die zware e-citybikes die al dan niet bionic zijn, maar wel netjes opgeborgen moeten worden. Maak een constructie waarbij je thuisgekomen de stroom van je e-bike (super groen want zelf die stroom bij elkaar gefietst) kunt gebruiken om met een leuk gekleurd snoer die fiets op te hangen.

Voor de realisering van dit idee wil ik wel royalties want mijn fiets is gejat en ik ben op zoek naar een nieuwe waarmee ik voor de dag kan komen.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten