I want it all and I want it now, zong Freddie Mercury van Queen al in 1989. Daar moest ik aan denken toen eergisteren in Wateringen het eerste huis van het plan Julia’s Morgen werd opgeleverd. Dat plan bestaat uit een twaalftal huizen die én duurzaam zijn én in recordtijd worden gebouwd. De bouw begon dinsdagochtend en ’s middags kon het huis worden opgeleverd. Het is een plug & play huis waarbij niet alleen vloeren, muren en dak als legostukken in elkaar worden gezet, zelfs de complete keuken, badkamer en de vloerbedekking in woonkamer en slaapkamers zijn al aangebracht voordat je als bewoner binnenstapt. Het huis is voorzien van zonnepanelen waarmee energie wordt opgewekt. Er is geen gasaansluiting en warmte wordt met een pomp uit de buitenlucht gehaald. Bij ‘normaal gebruik’ zijn er geen energielasten en zo woon je hartstikke duurzaam. Zegt de bouwer.
In één dag
De extreem snelle bouw kan gerealiseerd worden doordat in de fabriek alles wordt voorbereid. Het is een kwestie van laden, voorrijden, plaatsen van de ruwe elementen plus de benodigde inrichting en binnen één dag is het gepiept. Nou ja, twee dagen, zegt de site van de ontwikkelaar, maar voor het eerste huis hebben ze het geregeld dat het in één dag werd het gefikst. Dat scoort publicitair een stuk beter.
Twee linkerhanden
Je vraagt je af waarom normaal gesproken de bouw van een huis een jaar duurt terwijl het dus veel sneller kan. Je vraagt je ook af waarom het kant en klaar moet zijn zodat bewoners er direct in kunnen trekken. Dat antwoord is duidelijk: omdat mensen niet meer willen klussen. En ook: omdat ze niet meer kúnnen klussen. In de economisch voorspoedige jaren ’80 en ’90 is er een generatie opgegroeid waarvoor het niet nodig was om iets te kunnen repareren; je kocht gewoon wat nieuws of liet het doen door een ander. Ze lopen nu rond met twee linkerhanden en zijn druk met van alles, maar liever niet met hun huis.
Klusser = loser
Samen klussen en zo langzaam je huis zien opbloeien is verleden tijd. Als klusser ben je sowieso een loser, kijk maar naar het tv-programma Help, mijn man is klusser! Half afgekitte kozijnen, loshangende draden, een wiebelende toiletpot en andere onaffe zaken zorgen voor afbrokkeling van de relatie en op de bank hangende consumenten zien hun gelijk bevestigd: ga nooit klussen.
Ook in de woonprogramma’s op tv is het beeld duidelijk. Mensen weten niet hoe hun woon/slaap/badkamer in te richten en laten een styliste opdraven die in één aflevering zorgt voor een metamorfose waardoor de bewoners niet meer hoeven te denken of iets te doen. De eerste letters van vt wonen stonden vroeger voor vrije tijd en in die tijd liet je je handen wapperen. Je keek in het blad en ging vervolgens zagen, schaven, schuren, schilderen, timmeren, voegen, leggen en kitten.
Vt wonen
Nu moet er met die weke kantoorhandjes wat anders gedaan worden want als ze vt wonen intikken staat er: vtwonen.nl, de online woonwinkel boordevol inspiratie. VT Wonen is geen blad meer, ook geen interessante site, maar een webshop. Hup: kopen! Niet naar de winkel en eindeloos kijken en vergelijken, nee gewoon klikken en kopen.
Je behoort tot een uitstervend ras als je nog gaat klussen en ‘de markt’ reageert hier op met mannetjes en vrouwtjes die jouw denk- en doewerk uit handen nemen. De consument wil nú bevredigd worden en de klant is koning.
Daarvoor hoef je echt geen queen te zijn.
Aribert Guiking