Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

De Woonindustrie trapt af met 'voorjaarsbeurs'

Gisteren begonnen de zogeheten vakdagen in De Woonindustrie met de consumentendag. Die waren in behoorlijke mate aanwezig, het vakpubliek liet zich nauwelijks zien. Het geheel ziet er fraai uit en ondanks weinig nieuws zijn deelnemers blij dat ze weer wat kunnen tonen en klanten fysiek kunnen ontmoeten.
 


Gisteren was de eerste dag van de 'voorjaarsbeurs' in De Woonindustrie. Ondanks het nog steeds rondwarende coronavirus is de situatie dermate genormaliseerd dat de organisatie is Nieuwegein probleemloos consumenten kon uitnodigen voor de eerste dag. Die wisten in ruime mate het centrum te vinden en bij de NIA Academie was het een uitverkocht huis met consumenten die daar een workshop volgden of anderszins interesse toonden in de activiteiten van NIA. Corona heeft een duidelijke weerslag gehad op het opleidingsinstituut voor interieurontwerpers en -stylisten, vertelt medewerkster Marloes Verkerk. 'We hebben enorm de aandacht getrokken met onze online cursussen. We konden echt merken dat mensen met hun huis en inrichting bezig waren.'
 

Stand van Nouvion.

Hoge omzet, smallere marges
Hetzelfde geluid was te horen bij veel exposanten; 2020 was een topjaar wat betreft de omzetten en ook afgelopen jaar was uitstekend. Daarbij tekenen velen meteen aan dat vanwege gestegen grondstoffenprijzen en geëxplodeerde containerprijzen er wel geknabbeld is aan de marges. 'Sommige bedrijven hadden vier prijsstijgingen in êén jaar', meldt Ronald Slooten, sales manager bij bedden- en matrassenproducent Ultima. Een ander effect van corona dat nog steeds speelt is de afhankelijkheid van producten uit het verre oosten, lees: China. Marco van Mierlo van Nouvion: 'Het is mooi als je een goed gevulde orderportefeuille hebt, maar als je 500 stoelen wilt maken en je moet wachten op onderstellen kun je dus niks.' Het is een van de redenen waarom Nouvion, en ook andere bedrijven, gericht op zoek zijn naar Europese toeleveranciers.
 

Trendkleur coral op tweetal stoelen van Cartell Living.

Weinig nieuws
Van Mierlo noemt nog een effect van de coronapandemie; vanwege het niet doorgaan van beurzen ging ook het 'innovatieniveau' omlaag. Want: geen beurzen om iets nieuws te laten zien aan de (potentiële) klanten en geen directe respons van hen richting de producent. Dat wil niet zeggen dat producenten niets gedaan hebben, maar – mede omdat consumenten 'toch wel' kochten – was er geen noodzaak om echt nieuw dingen te verzinnen. Nieuwigheden op de beurs waren vooral optisch, bijvoorbeeld door bestaande modellen te voorzien van een up to date kleur wat betreft de stoffering. Brique/coral (roestbruin) n okrgel zijn bijvoorbeeld zulke kleuren.

Gestoffeerd bed van Meise Möbel, levering via Tekvor Care.

Kleurrijke bedden
Opvallend, ook bij de slaapafdeling was die kleur aanwezig en het is daar steeds minder een uitstalling van witte matrassen. Boxsprings worden veelal compleet opgemaakt en bijvoorbeeld de 'zorgbedden' van exposant Tekvor Care zien er absoluut niet als zodanig uit. Voor de Nederlandse markt worden de bedden opgepimpt met hout en stof waardoor ze, naast de functionele aspecten, er ook esthetisch goed uitzien. Tekvor Care introduceert nu in Nieuwegein Polsterbetten van het Duitse merk Meise Möbel, zeg maar gestoffeerde ledikanten.
 

Stand van nieuwkomer 321 interiiors.

Levertijden
Ook nieuw is exposant 312 interiors. Het bedrijf levert (klein)meubelen en allerhande accessoires, veelal te categoriseren onder de noemer chique bling-bling. In De Woonindustrie staat en deel van het assortiment en met veel producten kan gevarieerd worden met kleuren en materialen. Alles wordt geproduceerd in Turkije en dat heeft grote voordelen, vertelt Orhan Şenkaya. 'Door corona zijn de aanvoerlijnen vanuit China en India verstoord en duurt het transport vele weken of zelfs maanden. Omdat ons moederbedrijf in Turkije zit, kunnen wij vaak binnen twee weken leveren.' 312 interiors is al jaren op de markt actief, maar treedt nu naar buiten omdat het nu de juiste tijd is, meent Şenkaya. 'Corona zorgt voor vertragingen en levertijden, maar daar hebben wij geen last van. En nog iets: wij zoeken dealers.'
 

Ruimtebesparend bed van de Belgische fabrikant Lievens.

Slaapbanken
Ook nieuw op de beurs zijn onder meer de Zweedse meubelfabrikant SITS met zitmeubeln en slaapbanken, het Duitse Candy Sleep met slaapbanken en het uit Zwitserland afkomstige Jutzler met slaapkamerkasten. Als je Confortlux sofabeds van het Belgische bedrijf Lievens erbij neemt, zou je denken dat het buitenland ineens Nieuwegein heeft ontdekt als podium om meubels en bedden te presenteren. Of dat te maken heeft met het ontbreken van grote interrnationale beurzen of gewoon toeval is, is niet duidelijk. Het is wel opvallend.. 
 

Stoel Moods van Mobitec, dankzij corona nu ook met wieltjes leverbaar.

'TUI wordt grootste concurrent'
Qua te verwachten omzet zijn veel exposanten optimistisch gestemd omdat 'het interieur' vanwege corona sterk in de belangstelling is gekomen. Pascal Peters, sales manager bij Mobitec, wijst op de stoel Moods, het meest verkochte model. Die hebben we nu ook met wieltjes eronder. 'Prima voor aan de eettafel en ook prima als zetel voor het thuiskantoor. Ontwikkeld dankzij corona.' Peters verwacht dat de verkoop dit jaar nog zal doorlopen, maar wel zal afvlakken. 'TUI wordt onze grootste concurrent.'

Ook morgen, overmorgen en 14 en 15 februari kun je terecht op de vakdagen in Nieuwegein.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten