Vital bedden, beter bekend van het merk Lavital, is op 2 mei failliet verklaard. Een afnemende vraag dwong het bedrijf te stoppen met de productie.
Gebrek aan liquide middelen nekte het bedrijf, aldus een verklaring van Frans Segers, oprichter en mede-eigenaar van Lavital. ‘Het is niet de bank, maar gewoon te weinig omzet. Misschien komt er een doorstart of een herstart op iets kleinere schaal, maar dat hangt van de curator af.’ Curator is Steven Lasonder van Oprecht Advocaten in Hoorn. Via een medeweker laat hij weten dat er waarschijnlijk geen sprake zal zijn van een doorstart omdat het gedane bod door de vorige eigenaar ‘te laag’ zou zijn.
Eco & luxe
Lavital profileerde zich als eco luxery beddenmerk. Het bedrijf gebruikte vrijwel uitsluitend natuurlijke materialen en was een pionier om dit zo zuiver mogelijk te houden. Paardenhaar, biologische katoen, biologisch vlas, kamelenhaar en hennepvezel waren onderdelen waarmee de handgemaakte bedden werden gefabriceerd. Lavital was in 2010 het eerste (en enige) beddenmerk dat een Fairtrade certificering ontving. Vorig jaar kreeg het (als vijfde bedrijf in Nederland) een ISO 26000 certificering, een standaard voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Pioniersrol
Naast de specifieke ingrediënten was ieder bed voor Lavital handwerk en afgestemd op de eindgebruiker. Toch waren de prijzen alleszins redelijk en had het bedrijf eigenlijk geen concurrentie. Lavital leverde rechtstreeks aan de klant en dat betekende wereldwijde export. In Nederland had Lavital zes verkooppunten, een in Duitsland en twee in Zwitserland. Ondanks veel publiciteit, veel aandacht van trendwatchers vanwege hun pioniersrol en een unieke werkwijze was dit voor het ambachtelijke werkende bedrijf in Zwaag niet voldoende om te overleven.