Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Een bedje van stro? Nee, een stromatras

Slapen op een bedje van stro heeft iets romantisch, maar de 'stromatras' van Royal Health Foam ziet er op het oog uit zoals een standaardmatras. Het stro zit ingebed in twee schuimlagen.
 


Bovenstaande foto verscheen deze week op LinkedIn en deed meteen denken aan de dorre grasvlaktes die eigenlijk weilanden zijn, maar zijn verdord door de aanhoudende droogte. Een tweede associatie had te maken met de boerenprotesten waarbij strobalen in de berm van snelwegen worden gedumpt en vervolgens in brand worden gestoken.

Goede isolerende eigenschappen
Het blijkt allemaal minder spectaculair en het heeft ook niets met de actualiteit te maken; het is een zogenaamde stromatras van de Scheveningse matrassenfabrikant Royal Health Foam (RHF). De matras is niet geheel gemaakt van stro, maar heeft in het interieur een laagje stro waarboven en onder een laag koudschuim zitten. Die laag van stro heeft volgens RHF-directeur wel effect; 'Het ventileert als een dolle en is temperatuurregulerend. In de winter houdt het de warmte vast en met die hitte van nu geeft het tot op zekere hoogte enige verkoeling. Warmte kan zich niet ophopen.'

 

De laag stro is netjes ingepakt en ligt ingebed tussen twee lagen koudschuim.

Roggestro
Vroeger sliep vrijwel iedereen op stro, maar alleen rijken konden zich veroorloven om voor hun matras roggestro te gebruiken, zegt Nederhorst. Roggestro neemt makkelijk vocht op waardoor de zuurtegraad omhoog gaat en dat vinden bijvoorbeeld huisstofmijten niet fijn. Mensen met een dunnere portemonnee moesten het doen met matrassen die gevuld werden met andere strosoorten, aldus Nederhorst. Ter informatie: de matras van RHF bevat roggestro.

Puur natuur
De stromatras is geen hardloper, zegt hij. 'Ik verkoop er af en toe een aan mensen die iets ecologisch willen. Het past ook een beetje in de trend 'terug naar de roots.' Om het natuurlijke aspect van de matras te benadrukken is op de foto ook toegevoegd dat de matras 100% gifvrij en 100% metaalvrij is. De tijk is gemaakt van Tencel, een merknaam van de vezel lyocell die wordt gemaakt van houtpulp.


 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten