Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Een postpakketkast? Nein Danke

DHL gaat postkasten plaatsen bij particulieren waarin pakketjes gelegd kunnen worden die via internet besteld worden. Handig, want dan hoeven mensen niet meer naar een afhaalpunt. Verontrustend, want het leidt tot sociale verarming.

Het is best een lekker woord voor een potje scrabble: postpakkettenkastsleutelhanger. Of nog mooier: postpakkettenkastsleutelhangerhaakje. Dat is het haakje waaraan de sleutelhanger hangt met daaraan de sleutel van de kast voor de postpakketten. Die kasten kent u niet? Straks wel. Postbezorger DHL gaat namelijk in Nederland pakketkasten plaatsen, een ruim uitgevallen brievenbus aan de gevel of losstaand in de tuin, waarin pakjes gelegd kunnen worden met daarin de bestellingen die online gedaan zijn bij een webwinkel. In Duitsland, het thuisland van DHL, staan al tig van die kasten en volgens DHL is de pakketkast ‘de grootste uitvinding sinds de brievenbus’. Grootspraak, maar je moet wat verzinnen als de brievenbus nauwelijks meer wordt gebruikt en postbezorging je core business is.

Individueel afhaalpunt
DHL ziet in de postpakkettenkasten de oplossing voor het probleem waar mensen mee worstelen, namelijk het afhalen van via internet bestelde spullen. Daarvoor moet je nu naar een afhaalpunt en dat kost tijd en geeft gedoe. Door de plaatsing van een kast in de tuin of aan het huis voorkom je dat. Bovendien kunnen retourzendingen ook in de kast geplaatst worden, dus de volgende dag kan de pakketbezorger weer langskomen om de bestelde jurkjes en schoenen op te halen want met het grootste gemak worden deze weer teruggestuurd. De kasten kosten (vanaf) 99 euro of kun je huren voor 1,99 euro per maand.

Kluisjeswanden
Daarnaast is DHL ook bezig met het plaatsen van pakketautomaten. Dat zijn complete wanden met kluisjes waarin via internet bestelde goederen worden gedumpt. Een uitkomst voor mensen die zeggen dat zij het druk hebben en op deze manier hun in de tijd van de baas bestelde goederen op weg naar huis kunnen ophalen. Zulke pakketautomaten zitten bijvoorbeeld bij supermarkten, maar het kan ook ergens anders. Volgens DHL zijn er in Duitsland al 250.000 van die kluisjes en maken ruim 5 miljoen Duitsers er gebruik van. Mooie cijfers en het begin van sociale ontwrichting.

Sociaal contact
Wat is nu de praktijk? Werkende mensen (druk, druk, druk) bestellen massaal via internet en de pakjes worden thuis aangenomen door buren die toevallig aanwezig zijn. Prettig, want zo hebben bejaarden, werklozen en nietsdoeners nog een beetje aanspraak door dat gebel van DHL. En ’s avonds nog een minimaal praatje als de buren hun pakketje komen ophalen. Door de plaatsing van postpakketkasten verdwijnt dat sociale contact en vereenzamen die bejaarden, werklozen en nietsdoeners. Weg participatiesamenleving.

Belasting milieu
De volgende dag worden al die pakketjes met schoenen, jurkjes, tasjes, jasjes en andere meuk weer in de postpakketkast geplaatst en komen de jongens en meisjes van DHL die pakjes weer uit de kasten trekken. Dat betekent extra kilometers. Veel retouren gaan rechtstreeks de afvalbak in, dus het milieu wordt dubbel belast. Voor retailers in de woonbranche is dit allemaal niet zo erg want matrassen, banken en bedden passen niet in zo’n postpakketkast dus… Nee, niks dus want die internetbestellers zitten ook in hun vrije tijd op het scherm te loeren naar nieuwe bestellingen en gaan niet fysiek winkelen.

Contactloos
Mochten zij toch de stad of het dorp ingaan dan wijst hun mobieltje de weg. De smartphone geeft ter plekke een signaal als er een leuke aanbieding is bij winkel x of winkel y en nu je straks bij Blokker al contactloos kunt betalen, zijn wij echt op hellend vlak beland. Contactloos betalen impliceert dat je geen pincode meer hoeft in te toetsen; even wapperen met je mobieltje bij een ontvangapparaat en hup – er is betaald. Nooit meer gezucht bij winkelpersoneel of wachtenden bij de kassa vanwege vergeten of verkeerd ingetikte pincodes. Handig en geen sociale onrust meer op superlocale schaal. Maar ook: weg sociaal contact, want er valt niks meer hardop te klagen en te zuchten en te steunen bij de kassa. Efficiënt, maar funest voor het sociale verkeer. Met als gevolg verdere afbrokkeling van de participatiesamenleving

Verdomming
Postpakketenkast, mobiele telefoon als gids, agenda, fotoalbum, kookboek, puntenspaarder en digitale portemonnee – het leidt allemaal tot sociale verarming en verdomming want waarom zou ik überhaupt nog iets onthouden? Nou ja, misschien toch iets. Want als je op een dag besluit om lekker ouderwets te gaan scrabbelen met een echt bord op tafel is het handig als je uit het hoofd, zomaar, spontaan, ineens, uit het niets een woord kunt neerleggen. Bijvoorbeeld postpakkettenkastsleutelhangerhaakje.

Aribert Guiking
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten