Binnenkort kunnen bedrijven uit het MKB geld ophalen via de uitgifte van effecten. Deze Europese beurs moet een serieus alternatief voor de bank worden.
Het MKB (midden- en kleinbedrijf) lijdt onder de aangescherpte regels voor kredietverleningen. Het uitgeven van aandelen en obligaties is een manier om aan geld te komen, maar de noterings- en transferkosten voor een beursgenoteerd bedrijf zijn echter hoog. Mede daardoor is een beursgang voor mkb-bedrijven geen reële optie. Door deze kosten bij de nieuwe mkb-beurs ‘drastisch’ omlaag te brengen kan het voor mkb-bedrijven wel interessant zijn om via de beurs geld op te halen.
Europees platform
De initiatiefnemer voor deze nieuwe beurs is NYSE Euronext. De beurs, SME Marketplace geheten, werkt op Europees niveau en het is de bedoeling dat bestaande mkb-klanten van het beursbedrijf in Frankrijk, Portugal, Nederland en België naar de nieuwe beurs overstappen.
Ook de bedrijven uit de beurs NYSE Alternext (speciaal voor kleinere bedrijven) gaan over op de nieuwe effectenbeurs. In totaal moet de beurs aan de start uit bijna 800 bedrijven bestaan, zo is de verwachting. De beurs wordt vanuit Frankrijk aangestuurd.
Meerdere initiatieven
Door de pan-Europese opzet en verlaging van de toetredingskosten moet de nieuwe beurs voor mkb-bedrijven en beleggers een aantrekkelijk alternatief worden voor de bank. Beursbedrijf NYSE Euronext ziet voor zichzelf een grote rol in de financiering van kleine en middelgrote ondernemingen in Europa. Naast het nieuwe Europese platform werkt de Amsterdamse beurs met verschillende banken, pensioenfondsen en grote beleggers aan een mkb-leningenfonds. Het regelen van een nieuwe geldstroom richting het mkb wordt namelijk ‘een belangrijk speerpunt’ voor de beurs, aldus Cees Vermaas, voorzitter van Euronext.