Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Experts vertellen het u graag

Wehkamp gebruikt stijlexperts om klanten inspiratie te geven. Online meubelshops proberen dat ook en op internet barst het van de blogs met ‘wooninspiratie’. Ook fysieke retailers proberen dat, maar dan gaat het meestal om platte informatie. Of onzin.

Wehkamp.nl zet zogeheten stijlexperts in om klanten te ‘inspireren’. De stijlexperts, allen medewerker bij Wehkamp, laten hun licht schijnen in de diverse categorieën waarin de online retailer actief is, zoals heren- en damesfashion, entertainment, speelgoed & games, sport & vrije tijd en wonen & slapen. Stijlexpert Femke neemt ‘wonen’ voor haar rekening en ‘zij houdt de trends nauw in de gaten en speelt hierop in met interessante acties en de juiste invulling van de website en e-mails’, zo meldt de site. Daarbij uiteraard een foto van Femke en een aantal producten die zij heeft geselecteerd uit het enorme aanbod van Wehkamp. Hierbij onder meer een hangmat, een stoel met vlechtwerk, een grijze bank, een kussentje, wat lampen, een krukje en nog wat klein spul. Allemaal om te ‘inspireren’.

Knippen en plakken
Nu krijg ik langzamerhand lichte braakneigingen van het woord inspiratie want - zeker online - word je doodgegooid met mensen die zeggen je inspiratie te willen geven. Dat gebeurt dan door middel van foto’s of stukjes tekst die dan blog, magazine of gewoon ‘inspiratie’ genoemd worden. De toon is altijd optimistisch en heeft inhoudelijk vaak een hoog bla-bla gehalte. Het hangt meestal van clichés aan elkaar en de dames (het zijn vrijwel altijd vrouwen) knippen en plakken voor deze opgeleukte info dat het een lieve lust is. Dat wil zeggen: plaatjes en ook vaak de tekst worden ergens anders gepikt waarna er een sausje van eigen makelij over heen gaat.

Beautyblogs
De invloed van deze blogs - laten wij het zo maar noemen - kan echter groot zijn. Bepaalde interieurblogs schijnen goed gelezen te worden en er zijn tienermeisjes die met een eigen beautyblog duizenden volgers/lezers hebben. Internationaal zijn er blogsters die over het interieur babbelen en daarmee soms meer dan 100.000 lezers bereiken. Sommige online meubelshops haken hierop in door meer te geven dan alleen pure productinformatie. Want ‘inspiratie’ is het toverwoord en ‘beleving’ (ook zo’n modewoord)  moet er voor zorgen dat mensen langer op de site blijven hangen.

Personaliseren
Naast het plaatsen van sfeerfoto’s, dus niet alleen de kale producten, moet het ook ‘persoonlijk’ zijn. Dus zie je foto’s van ‘onze designers’ of ‘het team’ achter de webshop. Eigenlijk net zoals in de fysieke winkel, met dit verschil dat op de site mensen vaak lachen of laten weten dat ze de klant graag willen helpen. Terwijl in de fysieke winkel dat vaak niet het geval is. Natuurlijk is dit een cliché, maar dat is het niet voor niets. In vrijwel de gehele retail, en zeker bij veel interieurzaken, is er alle reden om niet blij te zijn vanwege het teruglopende bezoek, maar vraag is of je dat moet uitstralen.

Stuitende onkunde
Als je bij V&D werkt, kan ik mij voorstellen dat het lastig is om opgewekt te blijven terwijl de directie je een gedwongen loonsverlaging door de strot wil duwen. Maar in een woonwinkel zou je blij moeten zijn met een bezoeker over de vloer. Die bezoeker, goed geïnformeerd via internet, kun je met wat extra info en advies wellicht tot een koop verleiden. Maar hier zit wel een dik probleem, want de kennis van het verkooppersoneel is schrikbarend. Soms zelfs stuitend. Afgelopen maandag liet het tv-programma Radar zien dat personeel in slaapspeciaalzaken weinig kennis van zaken heeft, slecht uit de woorden kan komen en een vogeladen batterij flauwekul verkoopt.

Online kennis vergaren
Er valt nog een hoop te verbeteren aan dat kennisniveau en volgens de in de tv-uitzending optredende matrassenexpert Pascal Mannekens ligt hierin een rol voor de fabrikanten. Dat vraag ik mij af, want juist zij zorgen voor verwarring door met zelf bedachte vage terminologie hun producten aan te prijzen.
Op internet is veel informatie voorhanden over bedden, matrassen en slaapgedrag, maar dat is ongestructureerd, vaak warrig en regelmatig tegenstrijdig. Toch ligt hier wellicht voor menig winkelier een ‘uitdaging’; ga zelf het net op en verruim je kennis. Veel retailers zitten dagelijks te wachten op klanten die er niet zijn, dus tijd genoeg om te surfen. Misschien wordt u dan wel expert.

Net als Femke.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten