Hoewel het nog niet echt wintert, is het wel snel donker. Kinderen worden met de dag onrustiger vanwege het komende Sinterklaasfeest, ouders rennen van winkel naar winkel of tikken zich blauw aan online bestellingen en de Sint maakt overuren om het logistiek allemaal voor elkaar te krijgen. Dat valt niet mee want zijn paard moet laveren tussen een ieder jaar groeiend veld van zonnepanelen, terwijl die krengen nauwelijks stroom produceren vanwege het miezerige weer. Een ding blijft echter constant: het zetten van de schoen.
Klimaattop
Forbo, fabrikant van verschillende soorten vloerbedekking, speelt daar leuk op in met de introductie van een schoen die volledig is gemaakt van linoleum. Passend binnen het raamwerk van het maatschappelijk verantwoord ondernemen komt deze schoen niet geheel toevallig op de eerste dag van de klimaattop in Parijs. Forbo profileert zich al jaren als duurzaam bedrijf en doet daar van alles voor zoals het innemen en hergebruiken van snijafval en het reduceren van de energie die nodig is voor de productie van linoleum. Dat bestaat uit lijnzaadolie, houtmeel, hars en een rug van jute, allemaal 100% natuurlijke materialen. Hoewel het procedé al ruim 150 jaar oud is, is linoleum een verrassend bijdetijds product.
Punaises prikken
Recentelijk liet Forbo studenten van Willem de Kooning Academie los op het product om na te denken over nieuwe toepassingen van linoleum en dat resulteerde in een aantal experimentele producten die werden getoond tijdens de in oktober gehouden Dutch Design Week. Denk daarbij aan een scheidingswand, een handtas, kantooraccessoires en een prikbord. Wie daar met een punaise in prikt en deze eruit haalt, moet constateren dat het gaatje zichzelf heelt, zo stelt Forbo.
Voetafdruk
Bij de schoen ligt dat iets anders, maar dat komt omdat deze - normaal gesproken - door iemand wordt gedragen en niet aan de muur wordt gehangen. De ecologische voetafdruk van de schoen is buitengewoon gering omdat ook de zool van linoleum is gemaakt. Nadeel is dat de schoen bij gebruik na verloop van tijd zichzelf composteert. Na ongeveer een jaar is dat zover en dat past dan wel weer in de filosofie van de circulaire economie. Eind november (2016) dan weer zo’n paar aanschaffen is dus handig. Zo blijft Sinterklaas toekomstbestendig, zonder discussie.
Aribert Guiking