Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Ga er maar eens goed voor zitten

Al jaren zit ik al achter hetzelfde bureau- een simpel geval van spaanplaat en in lichte houttint gelamineerd. Rechts zitten drie lades en links een deurtje, ruimtes die ik nooit gebruik. Boven het deurtje en de lades is ruimte waar losse A4-tjes op liggen want af toe schrijf ik ook handmatig. Naast losse vellen papier ligt op het bureau de jongste folder van Leen Bakker met op de cover de tekst Back to work.

Dat is een variatie op de bekende slogan back to school die ooit door V&D is bedacht en de laatste jaren een enkele keer opduikt in folders van plaatselijke woonretailers en woonformules om aan te geven dat de vakantie voorbij is en dat de kinderen weer naar school moeten. En dat er dus van alles gekocht moet worden voor de kinderen, dat spreekt.

Daar spelen woonwinkeliers vreemd genoeg nauwelijks op in, maar Leen Bakker dus wel. Feitelijk is dat knap laat want sommige scholen zijn al begonnen, maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat het een zit/sta bureau is. Jaren geleden zag je dat wel eens bij Duitse kantoormeubelfabrikanten waarbij dan meteen een ergonomische voordelen riedel aan werd vastgekoppeld, compleet met een foto van iemand die achter de laptop staat.

Dat zou gezond zijn en jaren geleden hoorde je nog wel eens de kreet 'zitten is het nieuwe roken', maar het roken neemt gestaag af en met de verdwijning van de pc en de komst van flexibele werkplekken lijkt die kreet nog nauwelijks van toepassing.

Aan de andere kant nam vanwege corona het thuiswerken in 2020 en 2021 een enorme vlucht en werd er in allerijl gewezen op de mogelijk niet-arboproof werkplekken die zouden moeten worden gecreëerd. Provincies en gemeentes keerden soms 1.000 euro contant uit zodat ambtenaren ergonomisch verantwoord meubilair konden aanschaffen.
Een leuk extraatje want aan de keukentafel of het bestaande bureautje viel prima te werken. Wel lastig was het om voor de kinderen een goede 'werkplek' te maken want de scholen gingen dicht en de juffen en meesters werden ineens virtuele personen die via het scherm communiceerden.

Wellicht dat Leen Bakker denkt dat deze tijdelijke gedragsverandering best eens semipermanent zou kunnen worden want het lerarentekort betekent dat soms hele klassen naar huis worden gestuurd. Bovendien willen veel vaders en moeders niet meer alle dagen naar kantoor en dan wordt zo'n zit/stabureau ineens een onmisbaar – en multifunctioneel – meubel. Thuiswerken is al een structurele maatschappelijke verandering, naar huis sturen lijkt dat te worden.

Los van dit specifieke meubel heb ik nooit begrepen dat woonwinkels zo slecht inspelen op de overgang van basisschool naar middelbare school. Het gaat om duizenden kinderen, ieder jaar weer. In veel huishoudens betekent die overgang een interne verhuizing met gevolgen voor de inrichting. Vroeger ging dat gepaard met een verkoophausse van agenda's, etuis, pennen, schriften en ander klein spul. Door de digitalisering is dat veranderd.

Die digitalisering is ook zichtbaar in de woonbranche. Fabrikanten van vloerbedekking ontwikkelden apps waarmee je hun vloeren kunt 'leggen', meubelfabrikanten kwamen met online tools waarmee je je eigen bank kan 'configureren' en leveranciers van raamdecoratie presenteerden vol trots de mogelijkheid om in de winkel van hun dealers via een scherm 'je raamdecoratie op maat' samen te stellen. Al die zaken zijn nu gemeengoed, je kunt het online doen, het kost je niks en dat zogenaamde maatwerk is bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar.

Voor grote uitgaves zoals een bank, bed, vloer of desnoods een hele inrichting moest je naar de vakspecialist, lees: de woninginrichter, de meubelzaak of de parketzaak. Die mensen hadden niet alleen de producten in huis, maar vooral de kennis erover..

De producten kun je nu via internet bestellen en daar kun je ook de nodige informatie erover vinden. Online je hele inrichting bij elkaar sprokkelen en daarna virtueel in de huiskamer plaatsen kan je overlaten aan een basisschoolleerling. Het monteren en installeren een probleem? Bij Leen Bakke r en zusterbedrijf Kwantum hebben ze monteurs die dat voor je doen. Zelfs bij bouwmarkten kan je dat direct regelen.

En de woonwinkelier, de vakspecialist? Die is door de enorme beschikbaarheid van digitale informatie in de loop der jaren relatief 'dommer' geworden. Zelden heeft zo'n winkelier nog eigen stoffeerders of andere vaklui in dienst. Die werken nu als zzp-er en verdienen uitstekend. Daarnaast zijn door de 'huizencrisis ' van 2008 en de jaren daarna veel winkelmedewerkers ontslagen en die komen niet meer terug. Zeker in deze tijd waarin overal schaarste is aan goed personeel.

Geen lekker vooruitzicht als je nu een woonwinkel hebt? Tja, misschien wel.
Toch maar eens goed gaan nadenken als je vanavond thuis op de bank zit. Of even achter het bureau gaat zitten.
Of gaat staan, als dat kan.

Aribert Guiking

 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten