Vijftig gemeenten willen afspraken maken met vastgoedeigenaren en winkeliers om iets te doen aan de leegstand in winkelgebieden. De overheid wil hier aan bijdragen door soepeler hantering van regels.
De plannen zijn onderdeel van de Retailagenda die vorig jaar door minister Kamp (Economische Zaken) werd aangekondigd. Daarbij gaan partijen als Detailhandel Nederland, INretail, Thuiswinkel.org, de Nederlandse Raad voor Winkelcentra en Vastgoed Belang er werk van maken om samen met vastgoedeigenaren en winkeliers iets te doen aan de winkelleegstand. In twaalf gemeenten start een experiment met minder regels, waardoor ondernemers horecafaciliteiten en dienstverlening makkelijker in hun winkel kunnen combineren. Het personeel wordt daarnaast scholing aangeboden om ook de ‘groeiende kansen van online verkoop’ te kunnen benutten. Ook zullen winkelhuren marktconform worden en niet meer worden gebaseerd op historische prijzen.
Investeringen
Winkelgebieden zullen volgens de Retailagenda compacter moeten worden wat impliceert dat winkels in perifere straten zullen moeten sluiten. Volgens minister Kamp zijn er investeringen nodig om winkelstraten aantrekkelijk te houden. Daardoor komen naast de reguliere financiering kredieten beschikbaar via onder meer microfinancier Qredits, die ondersteund worden door het ministerie. Al eerder investeerde het Pensioenfonds Detailhandel veertig miljoen euro in het MKB Impulsfonds waarmee vernieuwende plannen van winkeliers gefinancierd kunnen worden.