Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Grenzeloze bedilzucht van Europese voorschrijfmaffia

Ikea haalde kortgeleden volkoren pasta uit de markt omdat er soja inzat. En dat stond niet op de verpakking. Soja bevat namelijk allergenen en daar kan je jeuk van krijgen. Net als van de bedilzucht van de EU.

U hebt er geen seconde minder om geslapen, maar anderhalve week geleden, op 13 december, is er een nieuwe Europese Richtlijn van kracht geworden voor verpakte voedingsmiddelen. Het betekent dat op de etiketten van kaas, hagelslag, gehakt, muffins, diepvriesfriet, soepgroenten, roomboter en duizenden andere artikelen onder meer informatie moet staan over de voedingswaarde, verzadigde vetten en de aanwezigheid van allergenen. Leuk, zo net voor de kerstdagen. Als consument heb je wel anders aan je hoofd dan in de supermarkt de etiketten te lezen van kalkoen medaillons, Italiaanse Bresaola en witte chocolade champagnetruffels. Het boodschappenlijstje afwerken geeft al genoeg stress.

Europese bedilzucht
Wie de komende dagen buiten de deur gaat eten, kan meteen testen of het restaurant zich aan de nieuwe Europese regels houdt want op de menukaart moet voor ieder gerecht vermeld worden of er allergenen in zitten. Gedoe dus. Je kunt er als restauranthouder ook voor kiezen om dat niet te doen, maar dan moet bij ieder gerecht mondeling worden medegedeeld dat er mogelijk allergenen in zitten. Ook gedoe en je zou er spontaan jeuk van krijgen, van die Europese bedilzicht. Je kunt ook niks doen en niks zeggen en gewoon een mededeling ophangen dat je gerechten serveert die mogelijkerwijs allergische reacties teweeg kunnen brengen. Dat lijkt mij de slimste optie.

Richtlijn raamdecoratie
In september kwam er nieuwe regelgeving over het maximale wattage van stofzuigers en eerder dit jaar was er commotie over een Richtlijn aangaande raamdecoratie. Rolgordijnen, lamellen en dergelijke producten moeten zodanig gemonteerd worden dat de bedieningskoorden strak tegen de wand komen te zitten want een kind zou verstrikt kunnen raken tussen die levensgevaarljke koorden. Het schijnt namelijk dat de afgelopen tien jaar ongeveer 1,5 kind is gestikt in die draden. *) De dames en heren in Brussel hebben jaren  gesteggeld om dat te voorkomen en ik vrees dat er nog veel meer regelgeving gaat komen en dat gaat verder dan de maximale kromming van bananen.

Voorschrijfmaffia
Let maar op: leer op een bank mag binnenkort niet meer met chroom gelooid worden, flacons met parketontvetter moeten op het etiket hebben staan dat er geen (!) oplosmiddel inzit, bij matrassen moet duidelijk zijn welk percentage zonnebloemolie is gebruikt voor het schuim en hoeveel CO2 reductie dat geeft en karpetten mogen niet meer door Nepalese kinderhandjes worden gefabriceerd, tenzij alleen in het weekend wordt geknoopt. Dat klinkt nu raar, maar de regelzucht van de voorschrijfmaffia in Brussel is letterlijk en figuurlijk grenzeloos en die Eurobetuttelaars zullen met nog veel meer onzin komen. Tenzij Fransje Timmermans daar een stokje voor steekt, misschien kunnen wij daar nog enige hoop uit putten.

Wasetiketten
Ik vrees het ergste. Natuurlijk, het is prima dat fabrikanten van levensmiddelen laten weten wat er in hun producten zitten (hormonen, restanten van bestrijdingsmiddelen, allerlei kleur- en smaakstoffen) maar wie leest dat? Bovendien, je merkt het vanzelf want toiletpapier, anti diarreetabletten, neusdruppels en anti krabzalfjes liggen niet voor niets in de schappen. Daar moet ook aan verdiend worden.
Let maar op: straks moeten gordijnen ingenaaide wasetiketten hebben (vrijwel niemand die ze wast), op matrassen moet staan hoe vaak zij gedraaid moeten worden (gebeurt niet), op iedere pvc lamel moet staan dat naaldhakken mogelijkerwijs een indruk kunnen achterlaten en dekbedovertrekken krijgen verplicht een label waarop staat met welke inkjetprinter het dessin is opgebracht. Nog even verder en houten tafels van eikenhout uit Zuid-Kroatië van het jaar 1933, 1948 en 1962 zijn taboe. Dus moet bij iedere eikenhouten tafel van Kroaats hout een bijsluiter komen dat het hout oké is.

Jeuk
U begrijpt, ik heb niet zoveel op met die Eurocraten die voorschrijven wat wel en niet mag en dat aan bijna ieder product een informatielabel moet worden gehangen met herkomst, gebruik, onderhoud en mogelijke aanwezigheid van allergenen. Flauwekul van Europarlementariërs die deze regels verzinnen tussen de glutenvrije banketten en diners door. Plus wijn met het juiste etiket. Eerlijk gezegd krijg ik al jeuk van die lui als ik er aan denk. Zo, nu als een speer naar de supermarkt voor een noten ijstaart met verse koemelk en chocolade.

Aribert Guiking

*) Naschrift 24 december. Deze bewering is niet gestoeld op feiten. Een goed ingevoerde bron meldt in een reactie dat de afgelopen 10 jaar in Engeland 12 kinderen zijn overleden 'door koorden en kettinkjes'. De bron meldt ook dat in Nederland hierover geen statistieken worden bijgehouden. 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten