Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Groen licht BleiZo 'onder voorwaarden'

Het provinciebestuur van Zuid-Holland wil de komst van een factory outlet center (FOC) in het BleiZo-gebied bij Zoetermeer onder voorwaarden toestaan. Brancheorganisatie CBW-Mitex is hier niet blij mee.

Gedeputeerde Staten (GS) eist dat minstens de helft van het (maximaal) 20.000 m2 tellende vloeroppervlak in het BleiZo outletcenter moet worden gevuld met detailhandel van topproducenten en exclusieve outletartikelen. Want goedkope merken zouden teveel concurrentie met bestaande detailhandel veroorzaken. Weliswaar zullen ook hoogwaardige merken volgens GS een negatieve invloed hebben op bestaande centra, maar ‘er ontstaat geen duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau in de omliggende kernen of gemeenten’, zegt gedeputeerde Govert Veldhuijzen van Ruimtelijke Ontwikkeling en Economische Zaken.

Groot plan
De mogelijke komst van het centrum in het gebied tussen Bleiswijk en Zoetermeer (vandaar BleiZo) past in een groter plan waarbij ook rekening wordt gehouden met een verkeersknooppunt, bedrijven, woningen en een Randstadrailstation. Het outletcentre is daarvan een niet onbelangrijk onderdeel en mede daarom geeft GS nu een positief signaal voor de verdere ontwikkeling van het FOC.

Protest CBW-Mitex
De middenstand in omliggende plaatsen is tegen de komst van het outletcentre omdat men leegstand vreest in bestaande centra. Ook brancheorganisatie CBW-Mitex heeft hevig geprotesteerd en vreest ‘duurzame ontwrichting’ en is geen voorstander van nieuwe detailhandelslocaties aan stadsranden die weinig toevoegen aan het bestaande aanbod en niet vernieuwend zijn’, zo, laat het op de site weten.

Voorstel
Gedeputeerde Staten ziet dat anders en draagt een FOC bij aan de dynamiek en vernieuwing van de detailhandel, voorziet het centrum in een behoefte van de consument en kan het de economie van Zuid-Holland versterken. De gemeenten Zoetermeer en Lansingerland zullen het hoogwaardige karakter van het FOC nader moeten uitwerken in een bestemmingsplan en de provincie zal dit later beoordelen. Het standpunt van GS om onder voorwaarden één FOC in Zuid-Holland toe te staan, zal in de Provinciale Structuurvisie en Provinciale Ruimtelijke Verordening worden verwerkt. De aanpassingen worden op 12 december in een voorstel aan Provinciale Staten voorgelegd.

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten