Zondag start in Keulen de Spoga, de 'lifestyle beurs' voor het groene leven. Mede dankzij de coronapandemie is de tuin 'ontdekt' door massa's mensen en met de aandacht voor het klimaat groeit de interesse voor tuinieren, ook bij jongeren en stedelingen.
De Spoga is twee jaar niet doorgegaan vanwege corona en maakt maakt nu een vliegende doorstart. In de coronatijd hebben veel mensen ervaren hoe prettig het is om een tuin te hebben, is de belangstelling voor tuinieren toegenomen en daar profiteerden tuincentra enorm van. Omdat de beperkingen vanwege de pandemie al enige maanden niet meer gelden en mensen nu massaal hun geld uitgeven aan horeca, vakantie en andere geneugten die lange tijd niet konden verwezenlijkt, nemen de extreme uitgaven voor huis en tuin nu af, maar de aandacht voor het buitenleven is structureel toegenomen. Althans, als wij moeten afgaan op diverse publicaties naar aanleiding van onderzoek.
Tegelwippen in Arnhem.
Klimaatverandering
Zo laat Wolf Garten, producent van onder meer tuingereedschappen, tuinmachines en meststoffen, op grond van gegevens van het Industrieverband Garten (IVG) weten dat het begrip duurzaamheid nu 'hoog op de agenda staat' en breed wordt (uit)gedragen. Jongeren hebben de tuin 'ontdekt' in relatie tot hun belangstelling voor klimaatverandering en milieubescherming, zo stelt Wolf Garten. Tegelijkertijd leidt de aandacht voor het milieu tot meer bewustzijn bij burgers dat ook zij daar invloed op kunnen uitoefenen en iets kunnen doen aan klimaatverandering. In Nederland is dat bijvoorbeeld te zien in het NK Tegelwippen, een campagne waarbij consumenten via hun gemeente worden aangemoedigd om tegels uit de grond te halen om ruimte te geven aan vergroening.
Compleet ingericht balkon met spullen van Ikea.
Stedelijk tuinieren
Wolf Garten signaleert dat de aandacht voor klimaat en het milieu zich niet bepekt tot mensen met een tuin. Ook in stedelijke gebieden rukt tuinieren op en volkstuintjes zijn razend populair. De groenindustrie speelt daar op in door van alles aan te bieden voor tuinieren op het balkon en andere beperkte ruimtes. Ikea heeft als pure woonretailer dat al jaren geleden ontdekt.
Water bijvullen op volkstuincomplex.
Duurzaamheid in verscheidenheid
Het mag niet verrassend zijn dat op de Spoga, net als op vrijwel iedere andere grote internationale beurs, het begrip duurzaamheid een belangrijk thema is. Zo niet het centrale thema. Op de beurs in Keulen zijn er dagelijks rondleidingen onder de noemer Sustainable Gardens – Sustainbale Stories. Daaronder vallen enige tientallen exposanten die een variabel aanbod hebben, zeg maar rijp en groen door elkaar. Een bloemlezing: plantenpotten van gerecycled matriaal, bijenhotels, handgereedschappen, een minikasje om in de keuken plantjes te kweken, elektrische grills, biologisch geproduceerde mest voor tomaten, bakken van gerecycled plastic om in de keuken het afval te composteren, turfvrije potgrond en een bedrijf dat biogas produceert.
Meer informatie: www.spogagafa.com