Vloerengroothandel Cotap gaat pvc-vloeren recyclen. Klanten kunnen hun snijresten verzamelen, Cotap haalt deze op en laat het afval recyclen. Ook restafval van van anderen merken komen in aanmerking voor recycling.
Beeld uit flimpje waarin de werkwijze van Vloerretour wordt uitgelegd.
Onder de naam Vloerretour is Cotap bezig met het opzetten van een systeem om snijafval van pvc-vloeren te recyclen. Klanten in de vakhandel kunnen hun snijafval verzamelen in een speciale bak die door Cotap wordt opgehaald waarna het wordt verwerkt door Micro-Cycle, een bedrijf in Lelystad dat is gespecialiseerd in de verwerking van afgedankt pvc.
Pilot
Snijresten van dryback en click pvc zonder kurk onderlaag komen in aanmerking voor het recyclen. Dit afval is niet vervuild met lijm of betronresten en kan daardoor relatief makkelijk worden gerecycled waarna er 'iets anders' van wordt gemaakt. 'Denk bijvoorbeeld aan industriële vloeren', zegt René Bruggeman, verantwoordelijk voor de marketing bij Cotap. 'De reacties van dealers zijn positief, wij hebben inmiddels al meer dan 300 aanmeldingen van klanten die belangstelling hebben.' Momenteel loopt een pilot bij vijftig winkeliers, later dit jaar hoopt Cotap dat aantal uit te breiden.
Vrachtwagen met afvalbak voor snijresten.
Gratis service
De verzamel- en ophaalservice is gratis en scheelt de winkelier bovendien stortkosten. Daarnaast is het ook mogelijk om snijafval van andere leveranciers mee te geven. Dat kost Cotap dus geld? 'Het kan omdat wij eigen vervoer hebben en wekelijks bij de klant komen. Bij aflevering kunnen we het afval dan meteen meenemen', meent Bruggeman. Nu gaat het alleen om (schoon) pvc, maar in de toekomst wordt ook gedacht aan andere vloeren voor recycling.
Duurzame wereld
Met Vloerretour speelt de groothandel uit Genemuiden in op komende wet- en regelgeving. Zo is vanaf 2050 elke fabrikant zelf verantwoordelijk voor de ‘end of life’ cyclus van zijn producten. Breder gezien beseft Cotap dat zij een bijdrage kan leveren aan een duurzamere wereld. Daarin speelt ook mee dat de directie vanuit hun christelijke overtuiging het begrip rentmeesterschap concreet wil uitdragen; draag zorg voor de aarde en besef dat deze ook leefbaar moet zijn voor komende generaties.
Meer informatie: www.cotap.nl/vloerretour