Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Haal de natuur in huis

Het is nog niet te merken aan de temperatuur, maar de lente is inmiddels begonnen. Tuincentra en bouwmarkten strooien hun folders rond met schuttingen, oppeppers voor het gras, hogedrukspuiten om de bestrating schoon te spuiten en veel levend groen. Huishoudzaken proberen de consument duidelijk te maken dat er schoongemaakt moet worden; in een speciale folder van Blokker telde ik meer dan 70 (zeventig!) middeltjes om het aanrecht, de oven, de magnetron, de afwasmachine, het tapijt, de laminaatvloer, het toilet, het koffiezetapparaat, de frituurpan, de spiegels, de matras en nog veel meer te reinigen, op te frissen of gewoon lekker te laten blinken. En, niet te vergeten, diverse middeltjes om mieren, muizen, muggen, vlooien, zilvervisjes en vliegen tegen te houden.

Opvallend: geen enkele keer staat er bij dat de middelen de beestjes doden. Het is iedere keer 'tegen' het ongedierte of een 'uiterst effectieve oplossing'. Wat dat is weten wij allemaal, maar wordt verzwegen. Alleen bij de mierenlokdoos vergiste Blokker zich, daarbij staat gewoon: 'doodt ook in het nest.'

De beestjes die buiten bivakkeren hebben het beter. Tuincentra geven gratis bloemenzaad waaruit vlinder vriendelijke bloemen komen en de bijenhotels zijn niet aan te slepen. Straks mag de Rijdende Rechter er aan te pas komen vanwege problemen waarbij buren elkaar van schandelijke Airbnb praktijken betichten omdat elkaars bijen worden 'ingepikt'. Ondertussen worden met de hogedrukspuit de resten van de vetbollen voor de mezen opgeruimd want die beesten moeten nu zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. En graag niet schijten op het terras! Wegwezen!

Grappig om te zien hoe op dierniveau de scheiding tussen binnen en buiten scherp wordt gemarkeerd. Buiten zijn de beestjes welkom, binnen moeten ze oprotten.

Huishoudzaken en supermarkten bieden dat laatste met flacons, spuitbussen, poeders en tabletten. Leveranciers van interieurproducten proberen het door iets in te bouwen in hun producten, maar dat lukt niet erg. Zeven jaar geleden kwam er tapijt op de markt dat heel erg onaardig was voor de huisstofmijt; ik hoor er nooit meer wat van. Rond die tijd werd ook laminaat geïntroduceerd dat bacteriën geen kans zou geven; het is een zachte dood gestorven. Al jaren zijn er matrastijken die muggen op afstand zouden houden; ik kom het nooit tegen.

'De natuur in huis' is leuk, maar als het om beestjes gaat even niet. Planten mag wel en het lijkt langzamerhand een verplichting als ik kijk in bladen en folders of zit te koekeloeren op allerlei sites met groene prietpraat. Een aantal planten wordt inmiddels aangeprezen als 'luchtzuiverend' en 'fijnstof bindend'.

Ik vrees dat over een paar jaar dit gaat doorslaan. Houten tafels worden dan verkocht onder het mom dat ze x kilogram CO2 in zich hebben opgenomen. Datzelfde gaat gelden voor parketvloeren en dan heb ik het nog niet eens over het tuinmeubilair.  Let maar op, CO2 wordt binnen een paar jaar een belangrijk punt van overweging bij de aankoop van interieurproducten.

Ander punt: mensen ademen CO2 uit en dat, vermengd met de eigen lichaamsgeur, is precies hetgene waar muggen op afkomen.
Een fijne lente toegewenst.

Aribert Guiking

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten