Yataz nieuws & blog


Zoek naar artikelen:

 

Hapering in herstel Belgische hout- en meubelindustrie

Na de succesvolle jaren 2010 en 2011 viel de omzet van de Belgische meubelindustrie in 2012 licht terug. Dit jaar zal naar verwachting de omzet vrijwel stabiel blijven. 

De Belgische meubelindustrie behaalde in 2012 een omzet van ca. 2,3 miljard euro, een achteruitgang van 2,5% ten opzichte van 2011. In het eerste kwartaal van 2012 kon de omzetdaling nog beperkt worden tot 1,5 %, maar in het tweede en derde kwartaal was de terugval groter met respectievelijk -4,2 % en -3,7 %. In het laatste kwartaal was de omzetdaling 1,0 %., zo blijkt uit cijfers van Fedustria, de Belgische beroepsfederatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

Plus voor matrassen en bedden
De sterkste omzetdaling deed zich voor bij de kantoor- en winkelmeubelen met 5,4%. Bij de productgroep matrassen en bodems is de enige binnen de meubelindustrie waar een  omzetstijging viel te noteren (+1,8 %). Kijken wij naar de hout- en meubelproducten als geheel dan is de binnenlandse verkoop ongeveer gelijk aan de totale uitvoer.

Frankrijk belangrijk voor export
Belangrijkste uitvoerland is Frankrijk (38,8%), gevolgd door Nederland (23,7%) en Duitsland (12,9%). Vooral de uitvoer naar Nederland viel terug met ruim 8%. Maar Italië (11,1%) en Spanje (21,2%) vielen nog veel sterker terug. China is het belangrijkste importland (20%), gevolgd door Duitsland met 17,2%.

Vooruitzichten
Voor dit jaar is Fedustria licht positief gestemd. Toch zal naar verwachting de economie van de eurozone in 2013 op jaarbasis nog een lichte krimp (-0,1 %) kennen. Investeringen voor de woningbouw zullen negatief zijn (-1,6 %). Als resultaat van dit alles verwacht de Belgische hout- en meubelindustrie slechts een minieme omzettoename over het gehele jaar 2013.
 

<< Ga terug naar de vorige pagina

© 2024 YATAZ
Platform voor professionals in de woonbranche
MILNED Internetdiensten